Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Софиянски: Политическите партии да извадят папките и да променят Конституцията

"Конфликтът е по оста Радев - Борисов - Пеевски"

| Интервю
Стефан Софиянски
Снимка: Иван Русланов

Продължава конфликтът ГЕРБ, ДПС, в лицето на Пеевски, и президента. Не бих казал, че президента има право, така общо да отхвърля предложението на Горица Грънчарова. Всички политически партии в парламента да си извадет папките и да променят Конституцията.

Това коментира в интервю пред БНР бившият служебен премиер Стефан Софиянски, който призна, че и той има проект на Конституция.

За отхвърлянето на състава на проекто-кабинета от президента Румен Радев той каза:

"Ако имаш аргументи, ако имаш факти ги кажи, за да сме убедени ние."

Според него основният проблем пред страната ни, това е изпълнението на ПВУ.

"Основната дискусия, която обществото трябва да води, не е нито правосъдната система. Конституционният хаос и политическата обстановка са неприятни, но основното е, че икономиката ни не върви. Да търсиш решение на тези проблеми, седим и сменяме правителства и не си изкарват мандата, министрите не знаят, докога ще работят и това се отразява на ежедневието на всеки българин и държавен чиновник", коментира бившият кмет на София.

И е смята, че:

"Този хаос, безспорно резултат от конституционната реформа, вече се отразява на всички и при икономиката изключително тежко. Ние чакаме пари от Европа, но обвързани с реформи. Как да се направят като си един два месеца. Да не го говорим за НС, което се бърка във всичко."

За Стефан Софиянски изходът от политическата криза е енигматичен.

"С тази загадка - единият човек е президента, другият е Калин Стоянов, според мен единият трябва да отстъпи. Общият поглед показва, че е конфликтът е по оста Радев - Борисов - Пеевски. От едната страна са Борисов и Пеевски, от другата президентът Радев. Това е безспорно. Защо Калин Стоянов е изкупителна жертва? Не мога да преценя, но на мен ми липсва аргументацията за това. Кажи „не го искам Калин Стоянов поради това и това", каза Софиянски.

Той призна, че подкрепя решението на Кожарева, „доколкото смятам, че екипът, с който влиза трябва да е зависим от нея и министрите да знаят, че дължат позициите си на нея. Щеше всичко да е нормално, ако не беше избухнал този конфликт – неаргументиран“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени