Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От един месия до друг месия стигнахме до 60% неучастие в гласуването"

Румен Петков: Промените в Конституцията доведоха до политическа катастрофа

В тази катастрофа "ни набутаха правни нихилисти и политически безбъдници", заяви лидерът на АБВ

| Интервю
Румен Петков
Снимка: БТА

Промените в Конституцията доведоха до политическа катастрофа, вече не говорим за криза.

Това мнение изрази пред БНР Румен Петков, председател на партия Алтернатива за българско възраждане (АБВ), бивш министър на вътрешните работи. По думите му, в тази катастрофа "ни набутаха правни нихилисти и политически безбъдници".

Този развой беше предопределен от правния нихилизъм на ПП-ДБ и законодателни акции, които водят само до трусове, заяви той.

Имахме много ясна технология за назначаване на служебните правителства, припомни Петков.

"С уродливите промени в Конституцията ограничиха възможните номинации за служебен премиер до 10. Политическата атака започна от същите политически безбъдници, които торпилираха Конституцията. (…) Днес, ако някой отиде на тези консултации на хората, които торпилираха Конституцията, трябва да отиде с електрически автомобил, произведен в Ловеч. Тези хора ни вкарват от измама в измама."

Фигурата на Калин Стоянов буди много въпросителни вече месеци наред, изтъкна Румен Петков.

"Същите, които сега не го харесват, го предложиха за вътрешен министър."

Ако утре военнослужещите излязат и кажат кой искат да е министър на отбраната, какво ще правим, коментира той в предаването "Преди всички". Очакваме ли Пловдивската филхармония да изнесе концерти против или в подкрепа на министъра на културата, даде аналогичен пример Петков.

Според бившия вътрешен министър "трябва да има много добре структуриран диалог на президента с потенциалните кандидати и много ясни позиции на хората, които са или не са приемливи". Запитан ще изпусне ли президентът Радев шанса си да направи партия преди да изчете мандатът му в президентството, Петков подчерта:

"Все се надявам, че ще престанем да търсим месии. От един месия до друг месия стигнахме до 60% неучастие в гласуването. Безумният ни изборен закон обяви гласуването за задължително. Подминаваме факта, че имаме безумен закон, който никой не променя и се извършва закононарушение, което не безпокои никого."

Лявото е алтернативата, смята Румен Петков.

"Гражданите все повече ще разбират, че месията е пречка. Че търсенето на месия е губене на време и пари. Традиционна формация като широка, силна, консолидирана левица не просто е алтернатива, а бъдеще за България." 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени