Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хората на сцената са абсолютно опровергани. Имаме отрицателен подбор"

Антон Кутев: Системата трябва да се пренареди. Следващото ниво е революция

"Процесите са извън релсите. Вече сме на ръба"

| Интервю
Антон Кутев
Снимка: БТА

Процесите са извън релсите. Виждаме пълния разпад на политическата класа и система, която няма как да продължи по този начин. Хората на сцената са абсолютно опровергани. Въпросът е дали ще се осъзнаят и ще освободят сцената за 2 месеца или за 5 години.

Този прочит на политическите събития направи в интервю за БНР Антон Кутев, бивш депутат от БСП и бивш говорител на служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев.

Според него кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова – Кожарева "прекалено бързо продаде някои ключови ценности или просто се е объркала". С почтеност, професионализъм и кураж всеки може да направи огромни неща като служебен премиер, смята Кутев. По думите му Кожарева не е очаквала подобна съпротива.  

"Вече сме на ръба. Видяхме всичко на практика. Може би предстои да видим повече дъно", допусна Антон Кутев. Според него сега се нуждаем от спасение.

Като отправи остри критики към промените в Конституцията, бившият говорител на служебни правителства подчерта, че целта е била да бъде уязвено бъдещо управление, което би било по-добро от това на променилите Конституцията, защото управленията на президента през служебни кабинети са били нормални.

"Имаме ситуация на отрицателен подбор. Това се нарича изнасилване. Те се опитват да изнасилят българския народ. Трябва да избираме между Главчев и някой друг. Ама ние не искаме да избираме Главчев - на избори не може да изкара и 1%."

Политическата и партийната система се е разкапала. Всички виждаме пълната ѝ несъстоятелност, отбеляза Кутев в предаването "Преди всички".

Системата трябва да се пренареди, категоричен е той.

"Ако Конституцията не беше пипана, нямаше да се намираме в конституционна криза. Системата щеше да отпуши негативизма."

Велико народно събрание е възможен, но опасен вариант, защото може да се окаже, че следващото ниво е само революция, обобщи Антон Кутев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени