Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В момента не могат да се правят дългосрочни планове и стратегическо планиране, подчерта икономистът

Стоян Панчев: Напълно възможно е да влезем в процедура по свръхдефицит от страна на ЕК

По думите му от април насам инфлацията, макар и бавно, расте нагоре

| Интервю
Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

Политическият хаос директно няма да се отрази на икономиката в краткосрочен план, но това, което се случва, е, че не могат да се правят дългосрочни планове и стратегическо планиране, което е ключово в ситуацията, в която се намира не само българската икономика, но и тази в Европа и в целия Западен свят. 

Това коментира пред БНР икономистът от Експертен клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

"Икономиката върви без намесата на политиците, но някои от проблемите, които така или иначе съпровождат целия свят стопански, получават нулево внимание в България. Всички са фокусирани върху политическия въпрос", обясни той. 

В интервю за предаването "Преди всички" Панчев подчерта, че от месец април насам инфлацията, макар и бавно, расте нагоре. Според данните за месечната инфлация даже има забързване на инфлацията над 1%. По думите му прогнозата за забавяне може да се окаже не съвсем правилна
Дори ако погледнем ситуацията с лихвите - България продължава да има твърде ниски лихви, което се отразява на определени сектори в икономиката, изтъкна икономистът. Той отбеляза, че навсякъде в Европа има повишаване на лихвите, нормализиране или индексиране надолу на цените на жилищата, което в България не се е случило. Според него това е един от проблемите, които няма да бъдат отразени и ще останат встрани от вниманието на властта. Тези проблеми обаче са доста важни за повечето българи, уточни Стоян Панчев. Той е категоричен, че това е един от проблемите, с които трябва да се занимаваме, вместо със съставянето на нов кабинет.

По думите му ръстът на икономиката ще бъде около 2% тази година

"Заради голямото увеличение на доходите имаме високо потребление. Тази година вероятно няма да се усети някакво особено забавяне на ръста на БВП, но това са неща, които може би ще се случат в следващите години. Ако имаме правителство, което да се подготви за тези процеси, да ги навигира в бъдещето, то това трябва да започне още отсега". 

Неговата дългосрочна прогноза за следващите 10 години е, че ще имаме и други епизоди на по-висока инфлация. Според него това се задава поради редица големи структурни проблеми в световната икономика. Най-големият проблем, който е близо до нас, е дълговете, натрупани в цялата еврозона, които ще трябва да бъдат монетизирани чрез по-високо парично предлагане или създаване на нови пари, което често води до скок в цените, обясни икономистът. Неговата прогноза е, че до 2030 г. ще имаме още едно увеличаване на цените.

"Имаме информация, че може да се окаже, че България изпълнява критерия за свръхдефицит, т.е. имаме дефицит над 3% до края на годината. Има такива индикации. Тази опасност се виждаше още миналата година, когато се приемаше този бюджет", коментира Стоян Панчев. Според него е напълно възможно да влезем в процедура по свръхдефицит от страна на ЕК

За влизането ни в еврозоната икономистът отбеляза, че въпреки по-ниската инфлация, продължаваме да не изпълняваме инфлационния критерий. По думите му политическата криза също се отразява. "Последното нещо, което ѝ трябва на една страна, е в този момент да си смени валутата и да премахне валутния борд", смята той. Панчев вижда приемането на еврото у нас поне след 2-3 години

Очакванията му за Плана за възстановяване и развитие е, че нещата ще продължат както и досега - да не изпълняваме обещаното, да не успяваме да го предоговорим, както и да не получаваме парите. 

Цялото интервю на Диана Дончева със Стоян Панчев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени