Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите ни са много трудно проследими от гражданина, който гласува, посочи изборният експерт

Проф. Румяна Дечева: Изборният кодекс предопределя хаос

Според нея общественият дебат за изборните промени е задължителен

| Интервю
проф. Румяна Дечева
Снимка: Ани Петрова

"Нашите избори са много трудно проследими от гражданина, който отива да гласува. Когато един нормален гражданин не вижда как неговият глас се отразява и допринася за нещо положително, той се отдръпва".

Това коментира пред БНР изборният експерт проф. Румяна Дечева.

"Освен МВР, има и други институции, които имат пряко участие. Дали изборите ще генерират онова доверие, от което ние имаме нужда като общество - да вярваме, че резултатите наистина отразяват нашия вот, ние трябва да вярваме във всички етапи на процеса", отбеляза тя.

Основната роля да прилага Изборния кодекс е на ЦИК, но заедно с това ролята на държавата е неизменна, подчерта експертът и изрази предположение, че при предстоящите избори няма да има подобрение в организацията и прозрачността

Според нея изборната администрация няма да е по-подготвена: "Това е предопределено от начина, по който е организиран целият изборен процес в Изборния кодекс. То е предопределено да има хаос". 

"По начина, по който се промени Конституцията, без обществено обсъждане, по същия начин 24 поправки на Изборния кодекс бяха направени за 10-те години на съществуване на този Кодекс, без обсъждане, под волята и натиска на определена политическа сила, която имаше временно мнозинство, моментно, винаги използвано в собствена изгода. Имаме такива недомислици в Изборния кодекс, че то вече е много трудно с най-голямото старание голяма част от хората да се справят", обясни проф. Дечева в интервю за предаването "12+4"

И даде пример с едновременното гласуване с машини и на хартия. По думите ѝ ние сме единствената страна в целия свят, която прави това. Според нея в България когато политическите сили искат да променят нещо в Изборния кодекс, политиците започват да атакуват или хартиените, или машинните бюлетини. Противопоставят технологии, за да прикрият едни интереси и начин на въздействие, категоричен е експертът. 

По думите ѝ местните избори са онази лаборатория на недоверие, която генерираме на всеки 4 години. Нейното мнение е, че българските избори отразяват волята на отишлите да гласуват с отклонения. Но:

"Не смятам, че отклоненията в голям мащаб биха променили резултатите".

Проф. Дечева посочи и друг проблем - че съставите на ЦИК и на секционните комисии са много големи.
 
Тя заедно със свои колеги отдавна апелират да има обществен дебат по отношение на това какво трябва да се промени, за да няма проблеми в избирателната система. Според нея общественият дебат е задължителен. В идеалния случай този дебат би бил воден от ЦИК, партии, министерствата, смята тя и добави:

"Това трябва да бъде един много широк дебат и той трябва да бъде основан на обществения интерес".

Според нея грешките при изборите са технически и са в следствие на начина, по който са направени протоколите, и умората след дългия работен ден. Има много простички неща, които могат да се изчистят, категорична е тя, но добави, че това няма да се случи за предстоящите избори

"ЦИК не проявява голям интерес към предложенията, които се правят от гражданския сектор. Те са назначени от политически партии и когато те нямат интерес, съответно и ЦИК няма да има интерес".

Цялото интервю на Георги Марков с проф. Румяна Дечева в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени