Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативни решения в грижата за уличните котки в Израел

2
Снимка: Искра Декало

В Израел има около 2 милиона улични котки и 30 000 доброволци, които на собствени разноски ги хранят, сочи статистика. Но се оказва, че и в тази област има иновации. 

"Изобретението е на израелски тийнейджъри- два вида хранилки за котки. Първата разпространена конструкция съчетава опазване на околната среда с грижа за котките. Всеки, който иска да изхвърли пластмасова бутилка или канче от напитка, може да ги донесе до специална машина. Тя не отбелязва колко пари ще му върнат за амбалажа, а сипва в паничка храна за котки за тази сума, разказа за БНР собственичката на фирма за автоматични хранилки за котки Нели Воронцова.

"Понякога около тези хранилка има две опашки: на граждани, които връщат бутилки и на котки, които чакат друга котка да си изяде порцията, за да може и тя да си хапне. При връщащите бутилки по-рядко стават караници между нетърпеливи пенсионери, но между котките се стига и до бой, ако някоя е по-лакома и иска да хапне втора паничка с гранули. 

Междувременно камера разглежда котката дали е здрава, кастрирана и ако има нещо нередно, алармира ветеринаря на кметството. Същата камера участва в преброяване на уличните котки в района. Така можем да преценим, колко храна да подготвим за дадения пункт, допълни още Воронцова. 

"При вторият вид хранилки котката трябва да скочи върху нея и тогава се отваря капачето на чинийката и може да се нахрани. За съжаление, сега често от котешката храна се хранят на плъхове, минаващи случайно кучета със стопаните си. Намират я дори таралежи, птици и... кокошки петли, които по странен начин също се въдят на свобода в градинките на южен Тел Авив и Яфо. А и самите котки могат да станат жертва (или прекрасен обед ) за диви животни, които поради липсата на храна сред природата, навлизат да живеят в големите градове. 

В Хайфа има много глигани, в северните райони на Тел Авив - хиени и дори понякога влизат лисици. С високо разположените чинийки, ние сме сигурни, че храната е само за уличните котки, поясни Нели Воронцова.

"Дори имаше случай, когато хванахме уважавана госпожа, която години наред е хранела пудела си(за по-евтино), с гранулите за котки. Споровете за храна между самите котки не можем да разрешим. Обаче има други случаи, в които се намесваме. Имаше един оранжев котарак, който вместо да яде от паничка, скачаше в сака за котешка храна, с който зареждаме хранилките. Винаги го прогонвахме. Но един ден не го забелязахме и той попадна, заедно със сака в джипа, който разнася храната. 

От тук нататък той сякаш полудя и се хвърляше въргаляше, съскаше, драскаше и хапеше, екипа ни, който искаше да продължи да зарежда хранилките в другия карай на града. Добре, че винаги носим със себе си воден пистолет, с който прогонихме ненаситния Рижко. В квартала, който го оставихме, той явно не е бил посрещнат радушно от местните котки. След няколко дни, целият контузен, се върна в своя район . Оттогава дори не се е опитвал да влиза в сака .

Животът около хранилките се оказа добра атракция и за деца и пенсионери, които посещават тези паркове, в които са поставени. Кметствата съобщават, че в районите, където храним котките, почти няма захвърлен по алеите пластмасов или стъклен амбалаж, обобщи Нели Воронцова. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени