Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не може държавата да стои в това висящо положение"

Петър Славов: Сведохме разговора до т.нар. домова книга, да се молим на определени хора

Самото право на отказ е дискусионно, смята адвокатът относно лицата от списъка за избор на служебен премиер

| Интервю
Петър Славов
Снимка: Таня Милушева

Политиците са в ситуация, в която няма яснота какво следва по така разписаните промени в Конституцията.

Това каза в интервю за БНР адвокат Петър Славов, бивш депутат, граждански активист.

Сведохме разговора до т.нар. домова книга, да се молим на определени хора дали ще се съгласят да изпълнят конституционните си задължения.

"Самото право на отказ е дискусионно за всички кандидати и е доста странно за подобна висока отговорност, чест, да се подхожда с изумителни извинения – че роднините не се съгласявали да поеме поста, примерно."

"Ситуацията е предкритична", заяви Славов във връзка с политическия блокаж около назначаването на ново служебно правителство.

Петър Славов вижда "екзотични предложения" за решения, които предполагат поне месец - месец и половина време за попълване на вакантните длъжности от "домовата книга".

Визирайки вътрешния министър Калин Стоянов като основния препъникамък за кабинета "Кожарева", Славов предупреди за възможни "анонимни заместници на сегашните титуляри", тоест опасността да бъде предложен "друг човек със същия профил, контакти и зависимости".

Само по себе си оттеглянето на една личност не е решение. Въпросът е кой се номинира и с какъв интегритет е, подчерта Петър Славов.

"Видимо Горица Кожарева беше под много силен натиск, когато подаваше списъка на президента и си разменяха тези реплики", коментира той в предаването "Преди всички".

Ако е имало упражняван неправомерен натиск върху нея, тя не е трябвало да чака процедурата и фиаското по нея, а да сигнализира прокуратурата преди това, изрази мнение той.

Като един от вариантите за изход от сегашната ситуация адвокат Славов посочи сегашният кабинет да бъде преназначен, но с нов вътрешен министър.

"Не може да стои държавата в това висящо положение."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени