Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Вълчев: Не изключвам екзотични решения на изборите. Това е протестен вот

Политическата ситуация подпомага развитието на авторитарни нагласи, отчита социологът от "Алфа рисърч"

| Интервю
Павел Вълчев
Снимка: alpharesearch.bg

31% от българите декларират, че искат да живеят в авторитарен или комунистически режим, сочи проучване на "Алфа рисърч".

"Това са притеснителни нагласи на българите. Със сигурност и настоящата политическа ситуация помага за развитието и на такива нагласи", коментира пред БНР социологът от агенцията Павел Вълчев.

Свидетели сме на безпрецедентна политическа криза. Оказва се проблематично и излъчването на служебно правителство, което да проведе изборите, очерта картината той.

След преглед на домовата книга трябва да се види дали ще има друг кандидат за министър-председател. Другите сценарии за момента са по-неработещи – единият е преназначаването на Димитър Главчев. Третият е запълване на свободните постове с потенциални кандидати за служебен премиер, поясни Вълчев.

Социологът обаче подчерта "опасността по-скоро да се избира кой ще е подходящ за служебен премиер, а не за омбудсман".

Относно казаното от Асен Василев от ПП-ДБ (за съвместяването на постовете служебен премиер и външен министър – бел. ред.), в предаването "Преди всички" социологът изрази позиция, че сегашният министър-председател Димитър Главчев се е "отписал" несъзнателно от "домовата книга", по-скоро поради липса на информация и така още по-голямото ѝ свиване се превръща в предизвикателство. Той не изключи Рая Назарян все пак да е сред потенциалните кандидати за служебен премиер.

Вълчев изказа опасения, че основната причина за ниската избирателна активност се дължи на невъзможността на партиите да предложат реална алтернатива.

"И до момента нови политически субекти печелеха избори, но това не доведе до сериозно отместване и разрешаване на политическата криза. От друга страна и екзотичните решения не ги изключвам. Това е протестен вот. Не изключвам и в следващия парламент да има подобни участници."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени