Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако имаме кабинет, когато и да са изборите, той ще е нестабилен"

Доц. Милен Любенов: Не очаквам решението да бъде в 51-вия парламент

"Ако изборите са през декември, очаквам избирателна активност в рамките на 20-25%", каза политологът

| Интервю
доц.Милен Любенов
Снимка: Ани Петрова

Ако имаме кабинет, когато и да са изборите, той ще е нестабилен. Това е мнението на политолога доц. Милен Любенов.

Като резултат от последните политически събития той вижда още по-ниска избирателна активност:

"Не очаквам решението да бъде в 51-вия парламент, който ще е доста фрагментиран и с ниска степен на представителност. Твърде е възможно да се формира някакво правителство, но то ще бъде вероятно с много кратък живот. Трябва да се мисли дългосрочно. Пътят за решение на кризата е в самите политически партии".

Според него президентът не може да бави процедурата:

"Колкото по-далече са изборите, толкова тази предизборна кампания ще продължи и толкова повече хора ще се откажат от изборния процес. Ако изборите са през декември, очаквам избирателната активност тогава да бъде в рамките на 20-25%".

Това е една много тежка политическа криза, която се дължи на опитите през последните 3 години да се направят реформи, изказа мнението си политологът в интервю за предаването "12+4" по "Хоризонт". И обясни:

"Тези реформи бяха неуспешни от една страна заради липсата на мнозинство, а от друга - на неумението на управляващите тогава в лицето на ПП-ДБ да се възползват от тази ситуация след протестите през 2020 г., когато имаше много сериозна подкрепа за реформи. Сега нещата се връщат в изходна позиция. Това няма да е лесна борба".

По думите му сега се виждат силните преплетени мрежи от зависимости в държавата. Той обаче подчерта, че те не се дължат само на една фигура:

"Пеевски е продукт на системата. Той е продукт на тази завладяна държава. Това се случи със съдействието на ДПС, а и със съдействието на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов".

Доц. Милен Любенов подчерта, че не са много вариантите за излизане от кризата:

"Това се дължи до голяма степен на конституционните промени, които бяха направени миналата година, без да бъдат обмислени в дълбочина или да синхронизират съответно законите, които засягат хората от списъка с потенциални кандидат-премиери, така че да не попадат в ситуация на невъзможност да приемат поста", коментира той.

Предложението на ГЕРБ – вътрешният министър Калин Стоянов да бъде отстранен, е напълно адекватно на създалата се ситуация, изказа мнението си политологът и заяви, че този министър не може да остане на поста си:

"Всичко е в ръцете на Главчев. Моите очаквания бяха дори в рамките на днешния ден да направи предложение за смяна на министъра на вътрешните работи. Вероятно ще се изчака, за да няма коментари, че това се дължи на вчерашната позиция на Борисов или че по някакъв начин днес след разговорите с Радев е бил подложен на някакъв натиск. Моите очаквания са в рамките на следващите дни или ако Главчев остане отново единствена възможност за кандидат за министър-председател – да предложи друг вътрешен министър".

Не разбирам упорството на самия министър, каза доц. Любенов. Според него Димитър Главчев трябва да прояви политически разум. "Другото ще означава много тежки зависимости, на които самият той ще трябва да отговаря в последствие", уточни той.

За кризата в ДПС и отношението на Бойко Борисов към въпроса, доц. Любенов подчерта, че в последния месец лидерът на ГЕРБ прави опит да се дистанцира по всякакъв начин от този конфликт. По думите му Делян Пеевски ще разчита на лостовете за влияние, които има в прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията.

"В рамките на тази кампания прокуратурата вероятно ще бъде ползвана отново за такива цели, въпреки че като че ли на този етап тя опитва да се въздържа от вземане на страна".

Политологът изказа мнение, че най-малко вероятно е да се случи предложеното от ПП-ДБ. Според него няма как да се попълнят органите без парламентарно мнозинство. Той смята, че тези позиции могат да бъдат попълнени едва тогава, когато има редовно правителство, зад което стои ясно парламентарно мнозинство.  

Цялото интервю на Людмила Железова с доц. Милен Любенов в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени