Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антони Иванов: Чакаме одобрение от ЕК, защото високите цени на ток са само за нашия регион

"Между 19 и 21 часа токът скача от 150 на 450 лв. за киловатчас"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Основният фактор за високите цени на тока това са високите температури през юли и август, а технологичните причина са недостатъчните електропроводни връзки между Западна и Източна Европа, което не позволява да се прехвърлят големи количества електроенергия от Западна към нашия регион.

Това обясни енергийният експерт Антони Иванов за високите цени на тока, заради които хотелиери и ресторантьори се подготвят да протестират и искат компенсации от държавата.  

Но е категоричен, че основното е високите температури и невъзможността да се използват ВЕЦ-овете.

Той коментира, че тези високи цени на електроенергията са само са нашия регион и засягат Гърция и Румъния и това води до високи цени в Сърбия.

„Цените на борсите са високи за всички страни в региона. Въпросът е дали индустрията на някои от държавите има доставки на различни цени, не през пазара, а са се снабдили с ток по дългосрочни договори, което им намалява цените. На пазара „ден напред“ те скочиха и те са видимите, референтните“, обясни Антони Иванов.

Потърпевши са ресторантьори и хотелиери, защото скокът на цената на тока е от 19 до 21 часа. Така от 150 лв. днес след 19 часа цената ще бъде 450 лв. А е имало дни, в които цената на тока е стигала и до 1000 лв. за киловатчас.

Той обясни защо България чака одобрение от ЕК за компенсации на бизнеса.

"Защото пазарът за електрическа е регламентиран с европейски директиви и без държавна намеса. Когато говорим за подкрепа на група потребители е необходимо да се получи съгласие на ЕК. Когато 2021 г. имаше скок на цените, беше определен от високата цена на газта,и се отрази на всички пазари в ЕС. Тогава ЕК излезе с указание и даде възможност страните в ЕС да въведат компенсаторни мерки. В случая нямаме такива указания, тъй като високите цени засягат само нашия регион и трябва да доказваме, че предприетите мерки не са непозволена държавна подкрепа."

Причината според него за високите цени са и фотоволтаичните централи. 

"Те през деня понижават цените, днес през деня е около 150 лв., а след 19 часа става 450 лв.", посочи енергийният експерт.

Според него цените ще паднат през септември, защото температурите няма да са високи като през юли и август, а и ще има по-малко търсене на туристически услуги. А през октомври цените ще са още по-ниски, успокои бизнеса Антони Иванов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени