Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако партиите не бяха толкова нефелни, нямаше да сме в тази ситуация"

Теодор Славев: Политиците търсят общ работник за служебен премиер

Сегашната ситуация би отказала почтени хора с експертиза да се кандидатират за вакантните постове, смята той

| Интервю
Теодор Славев
Снимка: БТА

Ако партиите не бяха толкова нефелни, нямаше да сме в тази ситуация.

Тази позиция изказа в интервю за БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ). 

"Радев каза – свършете си вашата работа по Конституция, защото те в момента ограничават и неговите ограничени правомощия. Когато НС или МС не започнат действия, те спират и него да упражнява правомощията си."

В тази задънена улица политиците започват да търсят общ работник, който едновременно да става за омбудсман или председател на Сметната палата, но и за министър-председател, коментира Теодор Славев в предаването "Преди всички".

Сегашната ситуация би отказала почтени хора с експертиза да се кандидатират за вакантните постове, смята той.

"Толкова грозна стана ситуацията! (…) Процедурата е важна, но субстанцията зад нея е политическото решение. Не мога да разбера защо така и не се внесоха процедурни правила за вакантните позиции в момента. Те чакат първо да се договорят и чак след това да стартират процедурата. Нека някой внесе процедура и тя да тръгне!"

Вариантите на Радев са два – или да избере от сегашните, или да чака парламента, но оттам няма никакъв отговор, добави Теодор Славев.

В случая с Главчев има сериозни юридически и конституционни основания: първо, дали може да се върне на позицията председател, второ – дали може да бъде избран отново, изрази мнение Славев. По думите му, ако не се активира проверка за несъвместимост, той остава възможен вариант за служебен премиер.

"С Чобанов ще сме в същия казус – излизайки, трябва да е наясно, че най-малкото е неморално и неетично да се върне отново в БНБ."

Славев вижда в действията на полицаите, подкрепили вътрешния министър Калин Стоянов, "политически екстремизъм" – "полицаи в обедна почивка с палки и оръжия, да демонстрират политически".

Ако е толкова податлива на натиск, как взема решения в дейността си, касаеща огромни публични разходи на държавата, попита Славев относно признанията за Горица Грънчарова – Кожарева за оказан върху нея натиск, докато формира предложенията си за състав на служебния кабинет.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна