Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат за ЛГБТ пропагандата в училище: Депутатите се борят с несъществуващи чудовища

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Депутатите заявиха на своите избиратели, че за една конкретна специфична група няма право да се говори в училищата. Дълбок проблем в обществото се отразява в законотворчеството ни.

Това коментира пред БНР адвокат Силвия Петкова за промените в Закона за предучилищното и училищно образование, касаещи нетрадиционната сексуална ориентация.

Петкова разграничи пропагандата от формулировка в закона, която би могла да се тълкува широко и даде пример - когато две момичета се държат за ръка в коридора, би могло да се тълкува като "популяризиране или подстрекаване, пряко или косвено" към нетрадиционна сексуална ориентация.

В закона няма дефиниция за традиционна сексуална ориентация. В закон може да уредим юридическата категория брак, но не може да уредим законодателно кой как да се чувства спрямо някой друг, поясни юристът.

Когато народните представители дават индикации, че имат намерения да въведат санкции, това е всяване на страх, смята Силвия Петкова. В момента поправките в закона не предвиждат такива санкции.

Тя изрази песимизъм относно ролята на Конституционния съд по тази тема.

"Последните 6-7 години показват липсата на разум. Въпросът с Истанбулската конвенция е много подобен на въпроса с нетрадиционната сексуална ориентация. Пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училище не съществува. Народните представители решиха да се борят с несъществуващи чудовища."

Наказателна процедура отвън буквално ни чука на вратата. Унгария има идентичен закон с току-що приетия у нас. Подобна процедура би могла да допринесе за отмяната на този закон, но това няма да стане бързо, посочи Петкова.

"Агресивното общество избира агресивни представители. Когато имаме общество, което е очевидно нещастно и поради това агресивно, то изпраща в Народното събрание агресивни представители", каза още тя.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна