Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 23-ти до 27-ми август

Седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в Дома на киното

Снимка: кадър от филма "Двама мъже в града"

От 23-ти до 27-ми август, Домът на киното в София организира седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в 7-то изкуство с панорама от емблематични негови филми. Такава селекция от негови филми излъчва и Българската национална телевизия.

В програмата на тематичната седмица са подбрани заглавия от филмографията на Ален Делон, в които му партнират легенди като Жан Габен, Жан-Луи Трентинян, Орнела Мути, Ан Парийо и Клаус Кински, съобщават от Дома на киното.

На 23-ти август, от 19.00 часа, почетната филмова седмица повежда емблематичният „Двама мъже в града“ на режисьора Жозе Джовани. Пред Радио София киноведът и кинокритик Деян Статулов сподели вълнението от срещата си преди години с големия режисьор.

„В очите на всеки един киноман винаги е неописуемо усещането да се срещнеш с режисьор, създал един от големите филми не само в биографията на Ален Делон, но и в биографията на Жан Габен, и на Жерар Депардийо, който играе епизодична роля във филма, но и на френското и европейското кино“, каза Деян Статулов.

„Двама мъже в града“ е биографичен филм за режисьора Жозе Джовани, който е бил затворник, осъден на смърт през 1948 година и помилван от Президента на Франция с изтърпяване на 20 години принудителен труд. След излизането от затвора става писател и режисьор. Но не всички имат този късмет, както се случва с главния герой във филма му Жино Страблиджи, изигран от Ален Делон.

„Филмът до някаква степен е биографичен, както и повечето книги на Жозе Джовани. Емблематичен филм, много по-различна е ролята на Ален Делон от това, което си го представяме като човек, който е или полицай, или прелъстител. Тук го виждаме в съвсем друга екзистенциална роля, която си заслужава да бъде видяна, още повече на голям екран в Дома на киното“, посочи Деян Статулов.

Филмът "Двама мъже в града" има принос към отмяната на смъртното наказание във Франция през 1981 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени