Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Мира Майер: В Близкия изток се очертават продължаващи преговори

| Интервю
Доц. Мира Майер
Снимка: Стопкадър, Euronews

Това, което се очертава в Близкия изток, са продължаващи преговори, заяви пред БНР доц. Мира Майер, експерт по конфликтите в Близкия изток и преподавател в НБУ. 

онът на американците е положителен, оптимистичен, те се надяват, че ще бъде постигнато споразумение и продължават да говорят за това, че по-близко до постигане на споразумение двете страни (бел. ред "Хамас" и Израел) никога не са били. Това обаче не е съвсем точно от израелска гледна точка, както и не съвпада с това, което "Хамас" прави, а "Хамас" мълчи"", коментира тя. 
По думите ѝ е малко вероятно Иран да започне регионална война в отговор на убийството на Исмаил Хания. Като причина за това тя посочи силното американско военно присъствие в региона. 

"За сметка на това Техеран действа върху "Хизбула", които нападат все повече от север Израел, като те нападат не само военни бази, а последният им удар беше върху едно градче".

В интервю за предаването "12+4" доц. Майер посочи, че израелското общество от своя страна е силно раздирано от желанието си да спаси останалите заложници, а с всеки изминал ден вероятността за тяхното спасяване намалява. Затова е силният натиск върху Бенямин Нетаняху да бъде сключена тази сделка, обясни тя. 

По думите ѝ човешкият фактор трябва да бъде напред, защото там всеки ден умират цивилни граждани. "Колкото по-рано приключи тази война, толкова по-добре от човешка гледна точка", каза още тя.

Ръководителят на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала заплашва с 4000 ракети пристанищния град Хайфа. Някои не приемат тези заплахи насериозно, но в болницата в града се готвят за истинска евентуална бъдеща война. В болницата като писък на военното дело са онези инженерни решения, които правят болницата подземна. На посещение там бяха чуждестранни журналисти, сред които и колегите Феня и Искра Декало. Те разговаряха с д-р Рина Белинсон - ръководител на звеното за спешни ситуации. Какво каза тя, чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени