Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След време този период в историята ще бъде описан като завладяната държава, смята той

Одиторът Йордан Карабинов: Корупцията е на първия чин в парламента

"Ние сме мутренска, мафиотска държава"

| Интервю
Йордан Карабинов
Снимка: Ирина Недева

"България е завладяна държава. Ние сме мутренска, мафиотска държава. Всички хора са убедени, че сме мутренска, мафиотска държава. Корупцията седи на първия чин в парламента."

Това мнение изрази в интервю за БНР Йордан Карабинов, одитор с международен опит. По думите му одиторската функция е подчинена на тези процеси.

"Нищо няма да се случи, докато ни управляват тези корумпирани и продажни политици."

Хората, които не са част от корупционни схеми, нямат никакъв шанс, подчерта Карабинов и даде примери с освобождаването на одитори на големи държавни предприятия, защото изготвят доклади, неизгодни за ръководствата.

Йордан Карабинов отбеляза, че у нас са налице институции – бухалки и се прилагат двойни стандарти.

Правоохранителните институции работят само по поръчка, категоричен е той.

Според него няма никаква политическа воля за борба с корупцията - "само безкрайни речи от сутрин до вечер", и след време, когато се описва историята, този период ще бъде описан като завладяната държава.

"Заради трима, пет човека, всички сме роби."

Моделът на мислене на г-жа Кожарева е абсолютно грешен и несъстоятелен като одитор. Освен че си прави проверки, одиторът се интересува много и от репутацията на хората. Тя пропусна да сподели за репутацията на г-н Стоянов, която е спорна, отчита Йордан Карабинов по темата с министъра на вътрешните работи като препъникамък за съставянето на новия служебен кабинет.

"Кой подчинен ще каже нещо лошо за шефа си", попита той относно заявеното от Горица Грънчарова – Кожарева, че се е допитала до служители от МВР относно фигурата на вътрешния министър.

"Това са бабини деветини."

"Служебният премиер след няколко месеца ще проверява сам себе си, което е абсолютно неприемливо в одиторската професия – неща, за които е вземал управленски решения, след това да ги проверява", коментира Карабинов в предаването "Преди всички".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени