Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме конституционосъобразно връчване на мандат, заяви той относно повторното ангажиране на Димитър Главчев да прави служебен кабинет

Доц. Христо Орманджиев: Вариант е да се разшири "домовата книга"

Президентът има право на обструкции спрямо служебния кабинет, смята преподавателят

| Интервю
доц. Христо Орманджиев
Снимка: Личен архив

"Това действие на пожар в българското законодателство е нещо, което не изглежда нормално - на пожар да се правят нещата."

Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Христо Орманджиев, преподавател по конституционно право във Великотърновския университет.

Не трябва да има ден без правителство. Най-важната фигура е министър-председателят. Не е необходимо да се извършват никакви действия за връщането на Димитър Главчев на позицията му в Сметната палата. Нормата на Конституцията е спазена. Имаме конституционосъобразно връчване на мандат за съставяне на служебно правителство, смята доц. Орманджиев във връзка с различни тълкувания за прилагането на конституционните текстове.

"Към първия момент, в който той е станал премиер, е бил председател на Сметната палата. Не е необходимо последващо той да се връща на тази позиция", разясни преподавателят.

Според него не е проблем, че в момента Главчев е служебен премиер, тоест не е в списъка с лица, измежду които президентът може да избира. Проблем би се получил при освобождаването му, заради нормите в Закона за Сметната палата – "евентуално не би могъл да се върне на позицията", заради което ще се наложи промяна в закона.

"Президентът има право на обструкции спрямо кабинета. Това остана една от малкото възможности на президента да влияе върху състава на правителството", коментира доц. д-р Христо Орманджиев.

Няма пречка президентът отново да откаже да подпише указ, уточни той.

"Президентът действа в качеството си на балансьор и тази роля, макар и силно ограничена, трябва да бъде запазена", смята Христо Орманджиев.

Заради въвеждането на т. нар. домова книга няма човек, който да се ангажира с управлението, отбеляза университетският преподавател. По думите му, вариант е разширяването на "домовата книга", защото сега се лимитира възможността да има служебен министър-председател.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени