Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към момента Русия като партньор носи негативи за Китай, смята тя

Галена Славова: Изпращаме несистемен политик на срещата на БРИКС

"За този политик във всеки момент могат да кажат – ние не сме го пращали, това не е официална позиция"

| Интервю
Снимка: БТА

БРИКС не е място за България. БРИКС е създаден за бързоразвиващи се икономики от третия свят.

Това каза пред БНР Галена Славова, наша сънародничка, която работи в Източен Китай, във връзка с посещение на представители на "Възраждане" на форум на икономическия съюз в руската столица. По думите ѝ, системен политик в момента няма да отиде в Москва и избягва Пекин. 

"Само че в резултат на отхвърлените договорки за газа някой от България трябва да отиде на среща на БРИКС, където ще се преразгледа евентуално как може да се реши някакъв проблем с руския газ. И изпращаме несистемен политик да присъства, защото ще се правят полу- или незаконни трансфери на руски газ през трети държави. Но в същото време за този политик във всеки момент могат да кажат – ние не сме го пращали, това не е официална позиция. Няма никакъв принос към българо-китайската дружба, сътрудничество или взаимодействие."

Москва и Пекин са в нещо като договор в моментната геостратегическа ситуация, в който Китай е силният партньор. В този договор обаче в момента Русия не си спазва ангажиментите – да направи военна операция за ограничено време и да установи своята хегемония (в Украйна – бел. ред.) Затова Китай понася щети, засега косвени и дружбата не е "до небесата", гласи анализът на Славова.

"Това другарче – Русия, се проваля. Тя не е силен партньор, силен фактор. Тя е само негатив към момента."

Галена Славова  Снимка: Ирина Недева

"Изчезванията" на сегашния ръководител на Китай са характерни. От 10 години насам си има няколко периода, в които "изчезва" и винаги са свързани с някакви кризи – било политически или икономически", отбеляза още Галена Славова относно отсъствията и присъствията на китайския лидер Си Дзинпин. Според нея сегашното "изчезване" се дължи на икономически причини.

Цикличността на китайската цивилизация е феномен, наблюдаван още от древните философи. Сега Китай е във фазата на падението, коментира Галена Славова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени