Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо европейски и азиатски филми почти не се разпространяват в България?

Снимка: архив

В киносалоните в България рядко се разпространяват филми от Европа и Азия.

В предаването "Какво се случва“ Светлана Дамянова от София филм фест и програматорът на Киномания Христо Христозов изразиха мнение, че се повишават разходите за разпространението на филми, които не са американски. Рекламата също оказва влияние и слабото разгласяване води до ниски финансови резултати. Не се влагат толкова много средства, както в другите страни.

Българският филмов пазар е ограничен и потенциалът е много по-малък. Не се набляга на социалните мрежи за привличане на младите зрители в киносалоните. Всичко опира до пари и качество.

Интересът към тези филми се повишава, когато спечелят престижни награди за кратко време, и след това рязко спада, защото търпимостта на нашата публика към заглавия, които не са класически, е много ниска. Делът на арткината е нисък спрямо тези в моловете, но за сметка на това се отличават с изключително богатство на качествени филми. По този начин те просвещават зрителите и спомагат за връщането им в салоните, като разказват житейски истории.

Въпреки бума на азиатското кино, то не намира отзвук в България. Филмите са прекалено дълги и не пасват на нашия манталитет.

Стрийминг платформите също оказват влияние. То се засили неимоверно по време на пандемията от Covid-19. Това е и причината част от зрителите да предпочетат да гледат филми в домашна обстановка.

Подробности от разговора на Велин Манов със Светлана Дамянова и Христо Христозов в "Какво се случва" можете да слушате в звуковия файл. 

Снимката е илюстративна 

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени