Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови блокади на пътища заради безводието във великотърновски села

Снимка: Здравка Маслянкова

В горещините продължава проблемът с безводието на места в страната. Затова се очакват нови блокади на пътища.

Жителите на бедстващите свищовски села на два пъти ще затворят главния път Плевен - Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10:00 10:30 часа и от 11:00 до 11:30 часа. Хората от Хаджидимитрoво, Горна Студена, Козловец и Морава настояват да се намери трайно решение, за да се нормализира най-сетне водоснабдяването за тях.

Четирите села се водоснабдяват от шахтови кладенци и пресъхващи местни водоизточници. Въпреки въведения драстичен режим, вода до чешмите на хората не стига с дни. Не са довършени довеждащи водопроводи, вътрешната водоснабдителна мрежа е компрометирана с огромни загуби. Заради трайното засушаване, дебитите на водоизточниците драстично са спаднали.

Добиват се около 260 кубически метра вода в денонощие, което е крайно недостатъчно за населението, поясниха от свищовския клон на водоснабдителното дружество на 10 август, когато в най-засегнатото село Хаджидимитрово се проведе единствената среща с представители на водния оператор. Тогава обещаха на хората подмяна на разпределителните кранове по водопроводната мрежа на бедстващото свищовско село, както и да бъдат почистени шахтите.

Тази сутрин с протестиращите в Хаджидимитрово се очаква да се срещне заместник-управителят на ВиК "Йовковци" Росен Трифонов.

Хората от Козловец, Морава и Горна Студена също чакат решения.

От инициативния комитет на протеста на четирите села съобщиха, че очакват днес на пътните блокади да дойдат представители на политически партии, които не са канали, и предупреждават, че няма да допуснат протестът да бъде политизиран.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна