Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект ще подобрява междуграничното сътрудничество между България и Турция

Снимка: БНР

„Повишаване капацитета на органите по сигурността на общата граница между България и Турция и подобряване на сътрудничеството в борбата срещу нелегалната миграция в областите Бургас, Хасково и Ямбол и областите Одрин и Къркларели“ е съвместен проект, който ще се реализира по европейските програми за трансгранично сътрудничество България-Турция (INTERREG-IPA). 

Проектът бе обсъден на съвместно заседание на отговорни представители на пограничните области в Дирекцията по областна администрация, информира Анадолската агенция.

Проектът има за цел да активизира сътрудничеството между правоохранителните органи на областите от двете страни на общата ни граница в борбата срещу нелегалната миграция в региона, в съответствие с европейското законодателство, заяви координаторът на проекта от турска страна Шенол Филиз.

По думите му се предвижда да бъде увеличен капацитетът на правоохранителните органи в пограничните райони, както и да се подобри комуникацията и информираността относно законодателството на ЕС по тези проблеми. 

Ще се организират курсове по изучаване на български и английски език за усъвършенстване на езиковата подготовка на турските и българските служители. 

В рамките на проекта се предвижда да бъдат закупени устройства за проверка на фалшиви документи, оптични четци на паспорти, превозни средства с камери и системи за разпознаване на регистрационни номера и техническо оборудване за областната полиция и областните имиграционни служби, както и за областната жандармерия в Одрин, на която е поверена охраната на българо-турската граница.

Проектът е на стойност 1 730 647 евро и ще се изпълнява в рамките на една година, до 8 ноември 2025 г.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна