Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианец спечели първия етап от колоездачната обиколка на България

Колоездачна обиколка на България
Снимка: БТА

Италианецът Матео Малучели от отбора на Джей Си Ел Укьо спечели първия етап от 71-вата Колоездачна обиколка на България.

Малучели, който във вчерашния пролог завърши втори и днес стартира с "цикламената фланелка", показа, че спринтовете са най-силната страна от карането му и точно с такъв спечели първата позиция. Той измина разстоянието от 161,5 километра от София до Троян за 4 часа, 6 минути и 50 секунди. Успехът качи Малучели и на върха в генералното класиране.

Етапът започна с откъсване на група от четирима състезатели, която почти сто километра се движеше пред основната група. Сред бегълците бе и българинът Лъчезар Ангелов от отбора на Витоша, който премина първи през четири от петте височини в етапа. Последната - Беклемето, обаче се оказа решителна за изхода на етапа. Тя бе атакувана от група от около 40 колоездачи, която обаче на спускането към Троян се разби на две групи по-малки групи. 

За силното си представяне в откъсването Ангелов си спечели правото да облече "бялата фланелка на червени точки" за лидер в класирането при катерачите. "Цикламеното трико" пък ще бъде за състезаващия се за тима на Васил Левски сърбин Лука Туркулов.

Стартът на днешния етап бе даден в 13:00 часа пред сградата на Народното събрание в София от министъра на младежта и спорта Георги Глушков.

Обиколката на България продължава в понеделник с втория етап - 108,3 километра от Троян до Казанлък.


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна