Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът във високата част на Рила не е овладян

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.
Снимка: БГНЕС

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, все още не е овладян. Това съобщи пред журналисти в село Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът днес активно го гасихме, успяхме да качим повече от 70 души – пожарникари, горски служители, доброволци. Използвахме транспортен дрон, няколко момчета с мотори ни помогнаха да качим ранцеви пожарогасители, обясни Джартов. Той посочи, че не е възможно огънят да се гаси по въздух, защото се развива низово. Това е причината да не рискуваме с хеликоптер, добави Джартов.

По думите му пожарът не е овладян, защото е в труднодостъпен терен. За утре е направена организация отново да се качат пожарникари, горски служители, доброволци, може би ще качим военни, посочи Джартов. Той обясни, че във високата част на планината не може да се работи с техника и огънят се гаси само на ръка. По думите му фронтът се разширява, но все още не може да бъде направена оценка върху каква площ е огънят. Отдалеч изглежда по-страшно, отколкото е, но големият проблем е, че не можем да въведем вода по фронта, каза директорът на ГДПБЗН. Основно пожарът е низов, обясни отново гл. комисар Джартов. Няма опасност за хора, населени места, много е далеч огънят, увери той.

Относно другия пожар в областта, края язовир „Калин“, директорът на ГДПБЗН заяви, че днес огънят се е разраснал заради силния вятър. Направена е организация и утре гасенето ще продължи.

Няма опасност за населените места, но вятърът там ни изигра лоша шега, добре че не пострадаха пожарникарите, каза гл. комисар Джартов. Пожарът е обхванал около 25 декара площ. При него също не може да се използва техника за гасене.

Вятърът беше толкова силен в един момент, че имаше опасност и за живота на пожарникарите и те се изтеглиха, обясни още Джартов.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна