Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не е нужно да правим сложни схеми и да ангажираме Пощите със скъпа техника"

Д-р Николай Христов: Телемедицината не е за профилактика и масов скрининг

Как ще ме задължат да седна от другата страна на монитора, пита лекарят във връзка с европроект за дистанционни медицински услуги

| Интервю
Снимка: institutfrancais.bg

Медицината от разстояние не е нещо ново, но това се възприема като решение, панацея на всички проблеми в здравеопазването в България в областта на доболничната помощ.

Това заяви пред БНР общопрактикуващият лекар от Варна д-р Николай Христов.

Телемедицината е с малък обсег в областта на медицинските услуги – използва се в много конкретни случаи, а не като масов скрининг, подчерта той.

"По-скоро като консултация за специфични проблеми, а не за профилактика."

Сега от "Български пощи" са в небрано лозе и се чудят какво да правят, коментира д-р Христов относно европроект Пощите да предоставят базови здравни услуги на места, които не разполагат с лекари. 

"Добре е каруцата да се слага зад коня, а не преди него."

Не е ясно дори как ще бъде заплатена тази дейност на общопрактикуващите лекари, допълни той относно неяснотите около дистанционната дейност на лекарите.

"Говорим за много базов проблем на електронизацията в България – как да документираме присъствието на пациента насреща ни. Този проблем не е решен и не се прилагат никакви решения."

"Кашата не е сътворена от нас. Не сме ние хората, които трябва да я разрешаваме. В здравеопазването в България всеки нов екип решава, че трябва да прави реформа и отвътре им идва да започнат от извънболничната помощ, много простички им изглеждат нещата. За да се случат нещата, трябва да се пипа внимателно и да се питат общопрактикуващите лекари", изтъкна варненският лекар.

Не е нужно да правим сложни схеми и да ангажираме Пощите със скъпа техника, изрази мнение д-р Христов в предаването "Преди всички".

Според него хората от труднодостъпните райони имат личен лекар, но не могат да достигнат до него, лекарят съответно също няма възможност да посещава такива пациенти, затова е редно да бъде организиран транспорт на пациентите от селата до областните центрове, подобно на ученическия превоз.

По думите му, в тази посока лекарите са дали предложения, "които няма кой да прочете", защото "по-отвътре им идва да се направи европроектче". Ако откажем да го правим, ще имаме ли право, отправи друг въпрос д-р Николай Христов.

Частници няма как да бъдат принудени да вършат работа, поясни лекарят, запитан могат ли да ги принудят да извършват медицински услуги от разстояние.

"Как да ме задължат да седна от другата страна на монитора? Единият вариант е с наказателни мерки от други епохи. Другият вариант е с икономически стимули."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна