Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли успешен вторият опит за ново служебно правителство?

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Служебният премиер Димитър Главчев ще представи на президента Румен Радев проект на ново временно правителство в 10 часа. 

Ако държавният глава го одобри ще подпише указ за назначаването му,  кабинетът "Главчев 2" ще положи клетва пред Парламента във вторник, а предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 27 октомври.

С успех или с провал ще приключи вторият опит за финализиране на процедурата по назначаване на служебен кабинет ще стане ясно тази сутрин. 

В 10 часа настоящият премиер Димитър Главчев, когото президентът номинира за втори път да състави кабинет, ще представи структура и състав на временно правителство. 

Подписът на президента под двата указа – за назначаване на служебен кабинет и за насрочване на избори в последната неделя на октомври – зависи от това какво правителство ще му предложи Димитър Главчев и дали ще смени министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, чиято номинация беше причина миналия понеделник да се провали опита на Горица Грънчарова – Кожарева да състави кабинет и процедурата да започне отново. 

Преди четири дни Румен Радев връчи папка с мандат на настоящия и евентуален бъдещ премиер заедно с препоръки. Първата е да направи задълбочен анализ преди да му предложи ново служебно правителство.

Димитър Главчев взе папката с мандата с обещанието да я върне пълна с предложения, които да успокоят политическата обстановка.

През последните четири дни служебният премиер запази пълно мълчание дали ще предложи промени в състава и структурата на втория си служебен кабинет.   


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна