Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армията се включва в гасенето на пожара в Рила

Автор:
Снимка: Югозападно горско стопанство

Армията ще се включи днес в гасенето на пожара под Черни връх в Рила, който се разгоря в четвъртък на над 2 300 м. надморска височина и се разрасна, съобщи главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

"Горе може да се работи само на ръка, няма как да се работи с техника. Вижда се, че се разширява, да гори, отделя се доста дим, но е трудно да се оцени, защото на места гори само. Успяхме и с дрона да го облетим. Изглежда отдалече по-страшно, отколкото всъщност е, но големият проблем е, че не може да въведем по фронта. За момента няма опасност за хора и за населени места, много е далече". 

Участието на дрон се оказа много ефективно, коментира главен комисар Александър Джартов, който в неделя през целия ден беше в района на пожара:

"Транспортен дрон, доста по-голям от това, което повечето си представят. Има възможност около 30 кг. да качи като тежест, а на него закачваме, защото има лебедка, ранцеви пожарогасител, който е с около 20 литра вода и той го качва на около 2 км на фронта на пожара. Над 20 курса. Момчетата, които бяха с моторите, им благодаря специално. Страхотна работа свършиха. Сигурно няколко тона вода качиха горе". 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна