Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна зове Беларус да изтегли войските си от общата граница

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна заяви, че Беларус струпва войници по общата им граница и призова Минск да ги изтегли. Украинското външно министерство предупреди съседната страна да не допуска "трагични грешки" под натиска на Москва.

Украинското Министерство на външните работи съобщи, че струпването на войски се извършва в Гомелска област "под прикритието на маневри". Киев предупреди, че военните учения в граничната зона са заплаха за световната сигурност заради близостта с ядрената централа "Чернобил". Украйна никога не е предприемала и няма да предприеме неприятелски действия срещу беларуския народ, се казва още в изявлението на министерството. Преди седмица беларуският президент Александър Лукашенко обвини Украйна, че е разположила повече от 120 000 войници по границата си с Беларус.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски упрекна някои от съюзниците, че бавят помощите за страната му. Има гръмки изявления за предоставяне на отбранителни пакети, които не се реализират с месеци, каза Зеленски. Той допълни, че украинските войски са напреднали в Курска област в Русия, превзели са две нови селища и са взели военнопленници.

Рано тази сутрин украинската армия съобщи, че Русия е извършила атака с дронове срещу столицата Киев. Според предварителната информация няма ранени или нанесени щети. По-голямата част от Централна и Източна Украйна тази нощ беше поставена под тревога за въздушно нападение. 

Руските системи за въздушна отбрана са унищожили 20 украински дрона, включително 9 над Саратовска област, съобщи министерството на отбраната на Русия. Губернаторът на руската Саратовска област Роман Бусаргин съобщи, че отломки от унищожени украински дронове са повредили няколко къщи в градовете Саратов и Енгелс. Сериозно е пострадала една жена.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна