Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Йоанна Маринова:

Как да се справим с потиснатото настроение след края на отпуските?

Д-р Йоанна Маринова
Снимка: ВМА

Краят на лятната отпуска и връщането отново в работния график може да е труден период. Когато това съвпада и с промените във времето и прехода между сезоните, могат да се появят потиснато настроение, липса на мотивация и трудна концентрация. Как да се справим с това? 

"Понякога твърде дългият период на отпуска може да доведе до трудна адаптация при завръщането на работното място", каза в "Закуска на тревата" д-р Йоанна Маринова от Клиниката по психиатрия на Военномедицинската академия в София:

"Това може да се прояви както при психически здрави хора, така и при хора, които са склонни към чести промени в настроението. Симптомите са: понижено настроение, раздразнителност, промени в съня и апетита, но те са дискретни и обикновено се преодоляват бързо.
Преходните сезони, като есента, която предстои, се отразяват на хора с биологично обусловени разстройства, разстройствата на настроението, те пряко се влияят от външни фактори като продължителността на осветеност на деня, температурата, което е свързано със секрецията на някои невромедиатори, които имат участие в регулирането на настроението ни. 
Ако имаме дефицит на някои витамини като В12, Д3, може да се прояви депресивна симптоматика, но при смяната на сезоните нашият мозък може да има понижена секреция на серотонин, адреналин, което е свързано с биологична изява на депресивно разстройство, допълни още д-р Маринова. 
По думите ѝ психиатър в тези случи се търси, когато симптоматиката нарушава функционирането. Все пак всеки човек е с различен капацитет и ресурс за адаптация и справяне с тези преходни моменти, но ако вече наблюдаваме, че безсънието нарушава функционирането ни, че сме неработоспособни, тогава идва момента да се потърси помощ от психиатър. 
за да се върнем с желание за работа на работа, на първо място е добре да се даде поне ден-два на човек в къщи, за да има адаптация, за аклиматизация към обичайния му ритъм и след това да се впусне в работа и задължения, на второ място да се избягват алкохол и психоактивни вещества, добър режим на хранене и сън - това е достатъчно", посъветва още д-р Йоанна Маринова от Клиниката по психиатрия на Военномедицинската академия. 

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна