Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В АПИ обмислят международен конкурс за Околовръстното на София

Снимка: БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обмисля да обяви конкурс за строителството на Околовръстното шосе в София, каза инж. Йордан Вълчев, който от 9 месеца е председател на Управителния съвет (УС) на пътната агенция.

„Първото нещо, което направих, е да организирам транспортен анализ на трафика в района, на този участък - най-натовареният, между "Бъкстон" и "Овча купел", добави той в ефира на БНТ тази сутрин. - Този анализ показа много увеличен трафик в района и нуждата от спешно извършване на това строителство. Бях получил един идеен проект от Столичната община, който имаше няколко недостатъци. В момента има около 1000 оплаквания от този проект в Общината. Има представен алтернативен проект. Още в началото дойдоха при мен граждани, които имаха проекти за тунели, представени от различни фирми. Разглеждани са и такива варианти. „

Конкурсът на АПИ най-вероятно ще е международен.

Може би той ще е дейности на стойност между 600 млн. и 1 млрд. лева. Самото строителство може да се случи в рамките на 2 години, но всички процедури дотогава и одобрения ще отнемат повече време, добави Вълчев. 

Председателят на УС на АПИ каза, че планират да изградят подлез в Казичене, за да се махне последният светофар на Околовръстното шосе. Имаме проблем с моста на бул. "България". От Столичната община направиха проект, което отне три месеца, и, ако те не вземат да го подпрат в близките дни, АПИ може да се наложи да влезе и до 15 септември да подпре моста, за да освободи движението, посочи той.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна