Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Николай Димитров: Тази предизборна кампания няма да е последната

Нови избори и още от същото... Какво предстои?

Благослав Михайлов: Ниската избирателна активност е признак, че нашата демокрация боледува

| Интервю
Снимка: БТА

Ние сме в постоянна предизборна кампания в последните 3 години и тази няма да е последната. Това заяви пред БНР социалният психолог доц. Николай Димитров.

"Лидерът на най-голямата в последния парламент партия в момента се опитва много съзнателно да друса дървото, за да може техният пряк политически опонент да изпадне от парламента или стигне до ниво, в което не може да е реален политически фактор. Дори след тези избори, отново вероятно ние ще зациклим в поредните проблеми със създаването на стабилно политическо мнозинство, което да излъчи кабинет, и ще отидем на още едни избори", прогнозира той. 
По думите му се е направило всичко възможно да се откажат хората извън твърдите ядра от пряко участие в изборния процес, защото тяхното поведение в голямата си част е непрогнозируемо и много трудно може да се предположи какъв би бил изходът от едни избори.

Николай Димитров; Снимка: Борислава Борисова
Доц. Димитров подчерта, че опитът ни от преди 10 ноември е, че изборите не решават нищо

"Това са продължили десетилетия традиции - изборите да са проформа и да няма особено значение участието на отделния човек".

След 10 ноември българските политици сякаш осъзнаха, че далеч по-добре може да се управляват и далеч по-добре се комуникира само с твърди ядра - с избиратели, за които е сигурно как ще гласуват, продължи коментара си той. 

Запитан дали фиксацията върху вътрешния министър не е директно признание, че изборите у нас не се решават от гласуването, а от някакви извъндемократични практики, социалният психолог коментира:

"Когато е толкова ниска избирателната активност, е нормално да се решават от други практики, а не от изборите. В неучастието на избори няма нищо лошо. Това е характерно за установените демокрации, в които има линии на поведение и развитие на държавата, които се следват, независимо от това кой моментно ще вземе властта в конкретната държава".

Като политическо лице министърът на вътрешните работи не е нужно да бъде полицай, смята той и обясни, че този, който управлява полицията от гледна точка на професионалните качества е главният секретар на МВР. Според него все пак ако това ще удовлетвори очакванията, няма лошо министърът да е полицай

"Проблемът, който имаме с купените избори и с манипулациите, една много малка част от него е свързана с вътрешното министерство. Наистина е много странна тази фиксация върху вътрешния министър, сякаш той ще реши всички проблеми, свързани с честността на изборите".

Според него проблемът идва от това, че на ключови места в държавата се назначават хора, които са "физкултурници и които организират тези мероприятия после (да се убеждават служителите да гласуват по правилния начин)".

Благослав Михайлов; Снимка: Борислава Борисова
"Всеки има право да не гласува, но ниската избирателна активност е признак, че нашата демокрация боледува и то много сериозно", подчерта от своя страна Благослав Михайлов, създател на платформата "Стража".

"Партиите имат изгода от това да комуникират само с твърди ядра, но въпросът е - при положение, че има едни 60% и повече, които са потенциален електорат, защо не се появи някой, който да мобилизира тях. Дори да вземеш половината от тях, се превръщаш в най-сериозния фактор в политиката".

Месианството ни отказа от избори, съгласиха се двамата събеседници и обясниха: "Всичките месии, които идваха, се оказа, че или ние не ги разбрахме, или те не се бяха позиционирали правилно в политическия спектър и живот и не успяха да свършат нищо от това, което обещаваха".

Нещата вървят към отказване на все повече хора от участие в изборите, отбеляза доц. Димитров, като подчерта, че за това отговорност имат не само политиците, а всички, които говорят по студиата. По думите му нагласите се променят изключително трудно и много продължително:

"Няма как ние след 1-2-3 или 5 месеца да се събудим в нова политическа среда с ново политическо поведение".

Благослав Михайлов коментира и настоящата политическа ситуация и отношенията между партиите. Според него ПП-ДБ няма да се разцепят сега. Ако се явят на изборите поотделно, има риск някоя от формациите да изпадне от парламента, което ги притеснява, обясни той. Освен това, те искат да имат сигурен мандат, добави Михайлов. За партия "Възраждане" той изказа мнение, че те са спрели да растат. По думите му те са стигнали върха на националистическия вот

Доц. Димитров коментира ситуацията в лявото пространство: "БСП ще се обединява със себе си, ще се обединява с хора, които напуснаха БСП заради проблемни взаимоотношения с Корнелия Нинова през годините. Големите надежди са, че след като нея я няма, нещата ще се подобрят, което е много измамно". Според него това обединения няма да ги придвижи напред в класирането

Психологът обаче открои и случващото се в ДПС като изключително важно за предстоящите избори. Според него "ДПС без Доган няма да е ДПС", а електоратът на Движението няма да се съгласи на друго лидерство, освен на такова на етнически турчин

Цялото интервю на Веселина Миланова с доц. Николай Димитров и Благослав Михайлов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна