Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Божанов: Главчев не успя да излезе от сянката на Пеевски

| Интервю
Божидар Божанов
Снимка: БГНЕС

Димитър Главчев не успя да излезе от сянката на Пеевски, правейки това предложение за нов вътрешен министър в лицето на Атанас Илков. Това е мнението на Божидар Божанов от ПП-ДБ.

"В последните седмици предупреждавахме, че Калин Стоянов може да бъде сменен с нов Калин Стоянов, т.е. човек, за който имаме достатъчно информация, че по скоро ще прокарва интересите на г-н Пеевски, конкретно във връзка с изборите. За съжаление, Главчев не успя да излезе от сянката на Пеевски, правейки това предложение. Г-н Илков има възможност да покаже, че ще се бори с изборните престъпления, че ще пресича купуването на гласове и по този начин реално единствените гласове, които Пеевски има, които са от гледна точка на данните, които имаме, от купен и контролиран вот няма да се състоят и той няма да може да запази своето влияние в следващ парламент". 

В предаването "12+4" той изрази съмнение, че в цялата държава няма нито един човек, който да е изразил готовност да стане вътрешен министър и то за кратко. 

Относно притесненията им, че новият вътрешен министър е свързан с Делян Пеевски, Божидар Божанов обясни: 

"Днес първото му изказване пред медии беше пред ПИК - това е само лека индикация. Има достатъчно много индикации, които да сочат в тази посока. Той има възможността с действията си да се разграничи от това. Ние смятаме да му предоставим всички данни, които имаме, за рискови секции, там, където според данни от предишни вотове, е най-голяма вероятността за купен и контролиран вот. МВР може да пресича тези практики. Полицията много добре знае кои са брокерите и как да превентира тези престъпления. Ние в професионализма на служителите на МВР съмнения нямаме". 

За промяната във външното министерство, депутатът изказа мнение: 

"Кариерен дипломат е безопасно решение. Министерството ще върви по релсите, по които е било дълги години. На този етап нямам притеснения относно външно министерство". 

От ПП-ДБ не оценяват положително работата на Димитър Главчев като служебен премиер:

"Главчев назначаваше и уволняваше областни управители, видимо отстрани свързани с Пеевски. Имаме сериозни и обосновани съмнения, че г-н Главчев не изпълнява своите задължения изцяло по собствена воля. Това е проблем. Надяваме се той да отслабне с евентуално отслабване на влиянието на Пеевски, но нямаме високи очаквания". 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Божидар Божанов в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна