Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Зафиров: Г-н Главчев направи още един добър ход, че няма да е външен министър

Сергей Станишев е едно от имената за кандидатурите на БСП за еврокомисар, потвърди лидерът на социалистите

| Интервю
Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров коментира връщането на третия мандат за съставяне на правителство.
Снимка: БТА

Това е старият кабинет с 2 промени. Добре е, че Главчев се е съобразил с настроенията на обществото. Виждам, че е професионалист от кариерата и ще гарантира прозрачността на изборите, каза временният председател на БСП Атанас Зафиров в интервю пред БНР.

В предаването „12+4“ той оцени кабинетът "Главчев 2" като добър и очаква нещо положително.

"Виждам настроенията да се създава напрежение и да се провокират протести, защото някои така се чувстват сили. Но протестите трябва да са срещу тях, те направиха конституционните промени", смята Зафиров.

Той не бе категоричен в оценките си за новия кабинет и се аргументира:

"Нека видим първите стъпки на МВР министъра, очаквам професионализъм. Това е възлов министър и е факт, че от МВР зависи да се пресече процесът на купуване на гласове. Нека да видим."

Другото важно за кабинета Главчев 2 според Зафиров е:

"Г-н Главчев направи още един добър ход, че няма да е външен министър, а ще е Иван Кондов. Това са двата важни възлови поста – вътрешен и външен За нас кабинетът Главчев 2 е политически кабинет, далеч от представата за служебен кабинет."

Временният лидер на БСП е категоричен, че това НС е напълно изчерпано да взима решение, "така че бързи избори кореспондира с нагласите в обществото. Всичко останало е по ръба на Конституцията и е опасно."

Кирил Петков: Само масовото гласуване ще им обърка сметкитеНовият министър на вътрешните работи: Основният приоритет е да гарантираме честни избори

Той критикува ГЕРБ и ПП-ДБ и им препоръча да се извинят и да замълчат, защото те са забъркали насотящата каша с промените на Конситтуцията.

Зафиров заяви, че БСП ще участват в политическите консултация, заедно с премиера и президента, за кандидатурите на България за еврокомисар. И изрази надежда, че следващият ни комисар в ЕК може да е от БСП. 

За поста вече се спряга името на Сергей Станишев като кандидатура на БСП и временият лидер на социалистите потвърди, че е едно от имената.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна