Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според КАФ ‘2024 (CAF World Giving Index)

От 142 страни България отново е в дъното по дарители и дарения

Снимка: bcause.bg

България запазва 133-то място от 142 държави в класацията на Световния дарителски индекс на КАФ ‘2024 (CAF World Giving Index).

Въпреки че и по трите показатели и коефициентът ни е нараснал от 23 на 26, страната ни е в дъното на класацията, съобщиха от фондация BCause.

През 2023 година 48% от българските граждани са отговорили, че са помогнали на непознат, а 23% - че са дарили пари. По третия показател от Индекса – отделено време за доброволен труд, България трайно е в последната десетка с резултат от 6%.

България се е върнала към естествения плавен ръст на дарителство, след взривното увеличение (в топ 50) през COVID пандемията, наводненията и бежанската вълна от Украйна през последните години, коментира пред БНР-Радио София Елица Баракова, председател на BCause. 

По думите ѝ, за разлика от българските проучвания, световното показва редовните, устойчивите дарителски практики, които стават всеки месец, като част от живота, а не кампанийната благотворителност, която продължава да бъде популярна.

Няма нищо лошо в кампаниите, по празници, например. Но една държава променя своите институции, които се грижат за уязвимите части от обществото, когато има постоянен приток от ресурси (дарения) и доброволци, подчерта Баракова.

Българинът продължава да е по-готов да дарява за социални и образователни проекти, а така също за природа, животни, по-добра среда на живот, човешки права.

А даренията може да са не само под формата на суми пари, а и на време, труд, внимание.

Както всяка година, в първата десетка присъстват не само икономически развити страни.

  • Топ 10 държави в CAF World Giving Index 2024: 1. Индонезия, 2. Кения, 3. Сингапур, 4. Гамбия, 5. Нигерия, 6. САЩ, 7. Украйна, 8. Австралия, 9. Обединени арабски емирства, 10.Малта.
  • Ето и местата в класацията на другите балкански страни: Косово (51 място), Босна и Херцеговина (62), Албания (92), Северна Македония (105), Гърция (111), Сърбия (114), Турция (122), Черна гора (125), Румъния (132), Хърватия (137).

Хората със силни религиозни убеждения имат по-висок общ индекс на дарителство, с изключение на Европа, където този фактор не е от значение, отчитат авторите на доклада.

Хората, които оценяват живота си положително, е по-вероятно да са направили дарение за благотворителност.

Имигрантите са по-склонни да правят дарения, отколкото гражданите на страната, в която пребивават, особено в Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

Чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна