Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: През 2023 г. София се съгласи да получи обратно сириеца, осъществил атака в Солинген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските власти са се съгласили "много бързо" в началото на миналата година да получат обратно от Германия 26-годишния сириец, който в събота уби с нож трима и рани тежко 8 души в Солинген. Той обаче се е укрил, за да не бъде депортиран, съобщи днес говорителят на германското правителство Щефен Хебестрит.

Нападателят е пристигнал в Германия на 25-и декември 2022 г. България обаче е била отговорна за неговата процедура за предоставяне на убежище в съответствие с европейските правила от Дъблин.

"София се съгласи много бързо на това репатриране", потвърди говорител на германското правителство днес.

Първият опит за изпращане на мъжа обратно в България се е провали на 3-ти юни 2023 г. Властите не го посрещнали на мястото за настаняване в Падерборн и съответно не била задвижена процедурата за пращане към България. Сириецът се преместил в Солинген.

Обикновено след подобни пропуски би трябвало да последват нови опити. Никой обаче не е потърсил бежанеца повече. Имиграционните власти ще трябва да установят кой е виновен за този фал.

Днес канцлерът Олаф Шолц пристигна в Солинген. Той положи бяла роза на мястото на трагедията в памет на трите жертви:

"Това беше терористичен акт. Тероризмът засяга всички ни, заплашва живота ни и начина, по който живеем. Това е и целта на терористите, но ние никога няма да приемем да живеем в страх".

Заради атентата отново се разгоряха дебати как да се процедира с мигрантите и дали да се спре приема на хора от Сирия и Афганистан.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна