Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладян е големият пожар в Източен Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големият пожар, който обхвана жилищен блок в Източен Лондон, е овладян, но отново се появи на дневен ред въпроса с пожарната безопасност на облицовката на сградите в британските градове.

Повече от 100 души бяха еваукирани от блока и благодарение на бързите действия на пожарната,полицията и Бърза помощ само двама души са в болница без опасност за живота. 

Води се разследване за причините за пожара, като стана известно, че сградата е била в процес на ремонтни дейности за премахване и подмяна на "несъответстваща с противопожарните стандарти облицовка“ на петия и шестия етаж. 

Помощник-комисарят от лондонската полиция Патрик Гулборн заяви, че не би искал да изпреварва резултатите от разследването, но проблемът с облицовката определено ще бъде основна част от него. 

От синдиката на пожарникарите междувременно заявиха, че е добре известно, че през 2023 година блокът е бил в списък за неотговарящи на стандартите сгради. 

"Отново избухна пожар в жилищна сграда с лесно запалима облицовка и изолация. Стотици хиляди хора продължават да живеят в подобни сгради с различни пропуски в пожарната безопасност. Това е национален скандал”, заявиха от синдиката. 

Всичко това става седмица преди да излезе официалният доклад за трагедията с „Гренфелд тауър“ в западен Лондон, когато през 2017 година при пожар загинаха 72 души и повече от 70 бяха ранени.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна