Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За два дни през октомври

Село Лозен става столица на лютото

Снимка: chilli-hills.com

Ето че се създава празник и за почитателите на пикантните и силно лютите храни.

За двудневното му провеждане на 13 и 14 октомври в България се очаква да дойдат едни от най-изявените лютояди в света, сред които и носителката на световен Гинес рекорд Шахита Уасийм, известна като UK Chilli Queen”, съобщават организаторите.

Както се подразбира, още първото издание на Sofia Chilli Fest ще бъде с международно участие, а мястото е софийското село Лозен, където миналата година беше създаден Музей на лютото.

Освен храните и подправките, не са забравени сосовете и напитките. Ще има работилници за люта лютеница, музика на живо и забавления.

Акцент в програмата се очаква да бъде лютото надяждане “League of Fire”, на което ще видим финалисти професионалисти от подобни първенства по света.

Международният фестивал на лютивите храни, съставки и продукти е организиран от ферма за люти чушки в Лозен.

С него организаторите имат желание да продължат да развиват лютата култура в България, като изградят платформа за български производители на люти продукти и все повече хора да имат възможността да опитат разнообразни и екзотични лютивини от цял свят.

Някои от първите желаещи да присъстват на фестивала си пожелаха догодина в Лозен да дойдат и Red Hot Chilli Peppers.

Повече за предстоящото след месец и половина събитие пред БНР-Радио София разказа Александър Кюркчиев-Сандо, създател и организатор на на Sofia Chilli Fest. Той припомни и многото здравословни качества на лютата храна. Неслучайно вече има люто какао и лют мед дори.

Чуйте звуковия файл.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна