Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори не могат да се проведат година напред

Във Франция: Който се качи на кораба на правителство, гори за президентския вот

Ситуацията е блокирана. Не е ясно как ще се намери мнозинство, смята Стефан Манов

| Интервю
Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова

Конституцията на петата република, приета с референдум под импулса на Де Гол, не предвижда изобщо сегашната ситуация.

Това каза пред БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет на ЦИК, за следизобраната ситуация във Франция и невъзможността да се постигне мнозинство за управление. 

Във Франция обичайно до 3 дни след избори се сформира правителство. В момента, 51 дни след втория тур на парламентарния вот няма правителство. Олимпиадата беше удобното събитие, което да отложи нещата. Изборите през юли направиха 3 блока във френския парламент. Най-напред излезе обединената левица, в която идеологическо надмощие има крайната, радикална левица, наложила нереалистична икономическа програма в предизборната платформа, обясни Манов.

Другият блок е около Макрон и неговата партия, която се срина много – пак конгломерат от центристки партии. Третият блок е крайната десница около Марин льо Пен, допълни той.

"Получава се един "троен" парламент и никой не може да работи с никого."

Новият френски парламент е блокиран  Снимка: БТА

Ситуацията е блокирана и нито една от политическите сили не иска да направи крачка напред към коалиция или "сглобка", коментира сънародникът ни.

"Основната цел са президентските избори 2027-а. Ако сега някой се качи на кораба на едно правителство, той просто ще изгори политически и няма да има шанс 2027 г. да спечели президентските избори и тази силна власт."

Нещо повече – картата на предсрочните избори е изгорена за една година напред, посочи той.

По думите му, Франция трябва да приеме своя бюджет наесен, а не е ясно как ще се намери мнозинство.

"Нямаме възможност за никакво идейно, идеологическо съчетаване."

Евентуално би могло да бъде сформирано техническо правителство с авторитетни личности, което да оцелее известно време, за да се приеме някакъв бюджет, допуска Стефан Манов.

На този фон левицата внася искане за импийчмънт на президента Макрон, изтъкна още Манов и уточни, че тази процедура има три етапа, но мнозинство за това няма да има.

"Това е абсурдно да се случи, но е някакъв знак към него."

"Формата на държавно управление може много съществено да промени хода на държавата. Но това е много фин механизъм", заяви той, като направи паралели между България и Франция.

"Хората усещат, когато гласът им тежи и имат желанието и културата да кажат – с моя глас искам нещо да се случи. В един момент усещането, че политиката не променя вашия живот, откъсва окончателно хората."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна