Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

| обновено на 27.08.24 в 09:48
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.
Снимка: БТА

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън подчерта в изявление, че атаките срещу енергийната мрежа на Украйна са недопустими.

Във Виница, един от градовете, засегнати от обстрела, се намира журналистката Николета Атанасова, която стана свидетел на нападенията. В ефира на предаването "Нашият ден" тя разказа как от ранните часове на вчерашния деня започнали въздушни сирени, които сигнализират опасност. "Малко по-късно започнаха да летят дронове и ракети, а защитните системи заработиха, за да ги свалят. Това беше смущаваща гледка – небето над Украйна, което обикновено е спокойно, сега бе изпълнено с опасност", сподели тя.

Атанасова допълва, че по-късно през деня е разбрала за невзривен дрон, паднал в местна река, което предизвикало акции за ограничаване на неговото движение във водата. В Кривой Рог пък е засегнат хотел, където са загинали двама журналисти.

Журналистката подчертава, че в Украйна в момента има режим на тока, който се прилага по различен начин в различните региони. Въпреки трудностите, хората са намерили начини да се справят – генератори са налични почти до всяка къща и заведение.

"При хората вече няма страх и паника, защото това се случва твърде често. Украинците са много сплотени, не чакат помощ от държавата, а сами поправят каквото могат. Виждат се стрелки по земята, които указват най-близките убежища", разказва тя. Атанасова споделя, че убежищата са добре организирани и не приличат на тъмните мазета, които повечето от нас си представят – в тях има мивки, заредена храна, ток и зарядни за телефони.

Тя също така отбелязва, че съществуват множество онлайн групи за психологическа подкрепа, които работят денонощно. В тези групи психолозите предоставят безплатна помощ на всички нуждаещи се.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна