Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пеевски не е успял да мобилизира дори ГЕРБ срещу Радев"

Полина Паунова: Държавата се употребява за политическа разправа

Борисов бяга като дявол от тамян от темата "ДПС", отчита журналистът

| Интервю
Полина Паунова
Снимка: Силвия Великова

Държавата се употребява за политическа разправа. Битката се развива през институциите към бизнес кръговете, гравитиращи около партиите.

Това заяви в интервю за БНР журналистът от "Капитал" Полина Паунова.

"Летален изход за държавата е това. Ние наистина сме приключили."

Не стана ясно кой съд трябва да се произнесе, че има нарушение на Конституцията според юриста Пеевски, каза Паунова по повод упреците на съпредседателя на ДПС към президента.

"Не разбрах с кое точно е нарушил Конституцията. Иначе чухме, че президентът бил крадец според Пеевски, сипят се епитети, прилагателни. Чухме, че ДПС-Пеевски са сами в тази ситуация. От това съобщение аз разбрах, че не е успял да мобилизира дори ГЕРБ срещу Радев."

Не е като да е чак толкова близък, колкото Калин Стоянов, но и не е като съвсем да е отстранен от Пеевски. Калин Стоянов действаше като алтер его на Пеевски, посочи журналистът относно фигурата на новия вътрешен министър Атанас Илков.

От изявлението на Борисов се разбира, че опциите за взаимодействие с "Възраждане" намаляват, което значи, че такива все пак е имало. За да намаляват, значи са били значителни, а за да са били значителни, Борисов не е чак такъв евроатлантик, отбеляза в анализа си Полина Паунова.

Борисов все така като дявол от тамян бяга от темата "ДПС", която е А-то и Б-то на тези избори, смята Паунова.

"За него тази тема не е централна, а тя не може да бъде заобиколена, да мижим пред нея, да се крием зад храст и да се правим на неразбрали."

При съмненията, че административното правосъдие, особено ВАС, е много тясно свързано с Делян Пеевски, следваща серия ще бъде още по-динамична, прогнозира журналистът.

Според Паунова, електоратът на ДПС на този етап симпатизира по-скоро на Ахмед Доган. Оттук нататък битката ще бъде за регистрацията и ще мерят електоралната си тежест.

Предвид заявеното от Илхан Кючюк сезиране на европейските институции за масови проверки срещу активисти на ДПС-Доган, тя посочи като важен въпрос дали страхът няма да доведе до отлив на гласоподаватели от ДПС-Доган към ДПС-Пеевски. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна