Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вероятността от предсрочни избори напролет хич не е малка"

Доц. Иво Инджов: Ако партийната система продължи да се разпада, ще се появят нови играчи

"Феноменът "Пеевски" стана възможен благодарение на модела "Доган" и личната му благословия"

| Интервю
доц. Иво Инджов
Снимка: БТА

"Ако партийната система продължава да се разпада и фрагментира със същото темпо, ще се появят нови политически играчи, които най-вероятно ще увлекат много по-големи групи от избиратели да гласуват и ще върнат интереса на хората към политиката."

Това мнение изрази в интервю за БНР доц. Иво Инджов, преподавател по журналистика.

Ако президентът Радев не слезе от държавния Олимп и не започне да се занимава с партийно строителство, след две години ще бъде безкрайно късно. Може би гъделичкат егото му, а той няма реални намерения да създава такъв проект, коментира Иво Инджов относно спекулациите около бъдеща партия на държавния глава.

"Според мен Радев не мисли сериозно в тази посока."

При заравяне на томахавките не е изключен "лайт вариант на сглобката - ГЕРБ, ДПС-Доган и ПП-ДБ, дори да не им стигат гласовете", не изключва доц. Инджов правителство на малцинството. Отчитайки обаче, че "анти-ГЕРБ фронтът отдавна се разпадна", той допълни, че ако влязат в такава коалиция, ПП-ДБ съвсем ще изгубят широката си периферия.

Вероятността от предсрочни избори напролет хич не е малка, посочи Иво Инджов. По думите му, дори да бъде сформирано редовно правителство, то няма да издържи дълго.

Ако бъде свит обемът на купените гласове, на контролирания вот, ако има смислени действия от шефовете на регионалните дирекции – процес, който не е осветен, това ще повлияе на представянето на формацията на г-н Пеевски, смята той.

Преподавателят изказа съмнение, "че при създалата се ситуация ще има масирано купуване на гласове". По думите му контролираният, корпоративен вот има много по-голяма тежест, а "избавлението от всички това е да има по-висока избирателна активност".

Обяснима е реакцията на президента Радев срещу необоснованите атаки на Пеевски, които не са аргументирани с конкретни факти, а той "само хвърля някакви фишеци, фойерверки", коментира Иво Инджов в предаването "Преди всички".

Това, че в момента ДПС-Пеевски изглежда по-токсично от ДПС-Доган, не значи, че вътре в ДПС няма сблъсък на две политико-олигархични крила, заяви още доц. Инджов.

"Феноменът "Пеевски" стана възможен благодарение на модела "Доган" и личната му благословия."

Във връзка с казаното от Бойко Борисов за споделената отговорност на Главчев и на Радев за служебния кабинет доц. Инджов отбеляза, че от своя страна "ГЕРБ няма друг шанс в краткосрочен, дори в средносрочен план, освен да направи правителство на споделената отговорност".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна