Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лихтенщайн сградите над 5 етажа са забранени

6
Крави във Вадуц
Снимка: Магдалена Гигова

Коне и крави в центъра на столицата

Мучене на крави и тропот на копита чуват под прозорците си столичаните на Лихтенщайн, жителите на Вадуц. И изобщо не им се вижда чудно, че ферма и училище по езда са се разположили в подножието на двореца, където в 114 стаи живеят принц Ханс-Адам ІІ престолонаследникът Алоис І.

Зад гърбовете на кравите се извисяват крановете на поредния строеж, а конюшните се ширят върху зелена ливада, разграфена на пасища, та добичетата и малките жребчета да не си пречат. Преподавателката по езда Аня Кайзер заяви, че има над 100 ученици.

В миниатюрната монархия (едва 162 кв. км), обаче далеч не се прехранват само с туризъм и банкерство. Тук са заводът и централата на прочути къртачни машини, производителят на 50 милиона изкуствени зъби годишно, фирмата за отопление, направила парното на Бъкингамския дворец. Мощните работодатели са и спомоществуватели. Един от тях е дарил на картинната галерия в Лихтенщайн част от личната си колекция и дори цял замък за театрални представления.

Нолди Бек със скитеПоправяч на ски с колекция от над 5000 чифта

Нолди Бек, човекът, поправял ските на световната шампионка Хани Венцел, е събрал най-голямата колекция за зимен спортв света. Сдългогодишния си ентусиазъм датърси, намира и реставрира,да дрънчи от състезатели и производители Нолди е успял да настани сбирката сина три етажа в част от старинна фабрика в Лихтенщайн и да я превърне в музей на Световната федерация по ски.

Над 5000 чифта, които започват с нещо като дъги на бъчва от римско време, та до последните писъци в ските, повече от 3000 книги, обувки, екипировки на шампиони,медали, купи, знамена от световни състезания с автографи е събрал Нолди Бек.

Автографи на знаменитости в хотелаХотел закова 41 звезди

Парк-хотел във Вадуц събира на едно място бившия външен министър на Русия Евгений Примаков, американския милионер Пол Гети, кралското семейство на Лихтенщайн, международната експрокурорка Карла дел Понте, пилота от Формула-1 Ален Прост, алпиниста Райнхолд Меснер, актьора Максимилиан Шел и футболния ас Сеп Блатер.

Разбира се, 41-та знаменитости присъстват само на снимка с автограф в компанията на люде от калибъра на японска принцеса и немския политик Йошка Фишер.
Всички те са отсядали в малкия, но стилен хотел на семейство Юта и Емил Реал. Те наследяват скромен пансион през 1962 г.и без да го дострояват в каменна грамада (в столицата на Лихтенщайн сгради над 5 етажа са забранени), дават пример как можеш да станеш милионер, ако предлагаш ексклузивен лукс.
Той се разпознава в скулптурата-водоскок на прочутия артист Жан Тангели и в колекцията от старинни мелнички за кафе  над камината в библиотеката.

Гордостта на фамилия Реал е синът им Хубертус, завършил международната академия за готвачи и осигурил на хотела една звезда от "Мишлен".

Туристическо влакче, което обикаля забележителностите на Вадуц
Български туристи поят с наше вино влакчето на Вадуц

Hаши туристи отворили на българско червено вино шефа на туристическото влакче, което обикаля забележителностите на Вадуц. "Доста групи идват годишно,каза"машинистът" и добави: "Това ме принуди да помоля една българка, студентка по архитектура в университета, да преведе и прочете обяснителния текст, който разказва историята на страната и на сградите, покрай които минаваме. Момичето беше много доволно не само защото добави някой франк към издръжката си, ами понеже научи доста неизвестни факти за мястото, където следва.
Българите най-често идват с автобуси от Австрия или Швейцария. За жалост повечето не остават да нощуват. Много са симпатични. Особено жените. Екскурзоводите ми носят вино и розово масло. Но вече им казвам да забравят за парфюма и ако може, да идват с две бутилки. В Лихтенщайн произвеждаме вино. Дори принцът има собствена изба с доста качествени напитки. Но вашето е изненадващо хубаво. И червеното, и бялото", похвали българските еликсири водачът. 
Иначе в столицата с големина на село забележителностите се обикалят за 35 минути много бавен ход: националния, художествения и музея на пощенските марки (оказва се, че те са сериозно перо в бюджета на Лихтенщайн), парламента (прилична на дървена хижа сграда за 25-имата депутати), споменатата винарна на принца, лозята му насред Вадуц и "червената къща" от ХII век, където е инсталирана първата преса за вино.


Снимки: Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна