Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пътувания: острови, морета"

Виталният дух на срещата на водата и въздуха – Греди Асса на "Аполония"

Човекът променя природата и това е бумеранг, казва художникът

Греди Асса
Снимка: Аполония

Художникът Греди Асса представя на "Аполония" в Созопол своята нова изложба "Пътувания: острови, морета". Това е 40-ото издание на Празниците на изкуствата. 

Творбите в експозицията са създадени специално за събитието. Подборът е специален. Тематиката е морска, а от творбите лъха ефирност и почти акварелност в маслените бои.

Ето какво споделя творецът за своята изложба: "Има нещо притегателно при появата на остров. Инстинктът неспирно ни подтиква да го разглеждаме от множеството точки, които следват една след друга при приближаването към него откъм морето. Великите мореплаватели са изпитвали непреодолим стремеж към опознаване на континенти, полуострови и острови. Островът е копнеж, илюзия, фикция, идея, мираж, слепота на въображението. Той е най-прекрасният отрязък от земята. Отделен от цялото, но представя самото цяло – магнит за сетивата и омая за ума. Опитах да постигна прозрачността на водата, отблясъците на морската шир и опияняващия мирис на смокини, носещ се с лекия вятър на брега. Природата е чудесен художник, който ни обгръща с обаятелността си."

Експозицията се открива днес (28 август) в 18 ч. и може да бъде видяна в Художествената галерия в Созопол през целия период на фестивала.

Иво Милев е куратор на изложбата на Греди Асса на "Аполония". Милев работи за втори път тази година с Греди Асса и е за първи път на Празниците на изкуствата в Созопол. Той споделя своите впечатления в "Артефир". 

 Чуйте разговора на Силвия Чолева с Иво Милев – от звуковия файл.

Повече детайли за изложбата разказа Греди Ассса – чуйте от звуковия файл.

Снимка – Празници на изкуствата "Аполония" - Созопол

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна