Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Койчев – "Той и Тя" на крайбрежната алея на Созопол

Две внушителни 4-метрови фигури – мъжка и женска – изпълват окото на крайбрежната алея на Созопол. Созопол – който вече е Аполония и посреща за 40-и път Празниците на изкуствата. Тези фигури са замислени и направени в умален мащаб преди няколко години – още тогава за море. 

Фигурите са от стиропор, облечени са с полиестерна смола. Цветът е сребърен металик и скулпторът ги нарича "Той и Тя". От 27 август те вече са инсталирани на крайбрежната алея.

"Когато нещо се прави от сърце и с добро намерение, то и другите хора, които участват, стават съпричастни по един хубав начин." 

Скулпторът Павел Койчев, който вече е удостояван с наградата "Аполон Токсофорос" 2017, сподели своите творчески намерения в "Артефир" – чуйте звуковия файл.

Павел КойчевПавел Койчев завършва софийската Художествена гимназия през 1959 г., а Художествената академия, в специалност Декоративно-монументална скулптура – през 1966. Има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Участвал е и в общи представителни изложби във Франция (Есенен салон в Париж – 1985 и 1987), в Белгия, Испания, Швейцария, Сирия, Полша, Румъния, Великобритания, Германия и Русия. 

Сред многобройните си отличия има и три Първи награди от национални изложби (1976, 1984 и 1986), две годишни – за скулптура (1984 – на името на Иван Лазаров и 1987 – на името на Марко Марков), две награди на Министерството на културата на България  за принос в развитието на българското изкуство (1995 и 1997) и почетен знак Златен век с огърлие на Министерството на културата през 2014.

Негови скулптури са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и градските галерии на Добрич, Варна, Пловдив, Стара Загора, Кърджали и Плевен.

Творби от Павел Койчев има в колекция Светлин Русев (в София и Плевен), в колекцията на Юго Вутен в Белгия, във Фондация Петер Лудвиг в Германия и други частни колекции в Германия, Дания, Швейцария, Франция, Холандия, САЩ, Италия и Испания.

Снимки – Силвия Чолева и Аполония 2024

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна