Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тапите на "Дунав мост" - Русе. Кои са възможните решения

Снимка: БГНЕС

Премиерът Димитър Главчев възложи на министрите на вътрешните работи, транспорта и регионалното развитие да договорят с румънските си колеги спешни мерки за ускоряване на трафика на тежкотоварни автомобили на "Дунав мост" при Русе.

Увеличеният поток от прибиращи се към родината си румънски туристи и спреният ферибот при Оряхово са две от причините, които доведоха до огромните опашки и задръствания в района на Дунав мост. Инициативата на служебния премиер да настоява министрите на транспорта, на вътрешните работи и на външните работи да са по-активни в разрешаването на проблема, се прие добре от шофьорите, които обаче не пропуснаха да отбележат, че на тази среща е трябвало да бъде и министърът на финансите, тъй като Агенция "Митници" е на негово подчинение и граничните кантари са също предпоставка за бавното преминаване на границата.
Ремонтните работи по мостовото съоръжение не са причина за струпването на леки и товарни автомобили, категорични са превозвачите, които се борят с тежкия трафик от години. 
Впрочем точно през април 2022 г бе решено да се възстанови фериботната линия Русе-Гюргево, но румънската страна отлага по неизвестни за нас причини въпреки дипломатическите разговори. Работата на външно министерство ще трябва да включва и борба с дезинформацията в Румъния, където преди дни бе тиражирана невярна информация, че България събира такса от 10 евро за дезинфекция на леки и товарни автомобили.
Генералното решение на проблема е приемането на двете страни в Шенгенското пространство и преместването на кантарите извън граничната зона, но и това е въпрос на политическа воля.
След 9 септември очакванията са трафикът да бъде облекчен, тъй като тогава започва учебната година за децата в Румъния
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна