Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП обявиха номинациите си за еврокомисар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки че не одобряват и са гласували против Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия заради политиката за подпомагане на Украйна и продължаване на санкциите срещу Русия, от „Възраждане“ издигат свой кандидат за български еврокомисар. Това е икономистът Виктор Папазов, който по думите на зам.-председателя на партията Цончо Ганев е харвардски възпитаник, създател на Фондовата борса през 90-те години, бил е и зам.-председател на Централни депозитар. Владее английски, руски и сърбохърватски: 

По-рано днес от ПП ДБ съобщиха, че номинират бившия министър на околната среда и водите Юлиян Попов.  От формацията го определят като „един от най-влиятелните гласове в Европа по темата енергетика“, затова смятат, че чрез него България трябва да получи тъкмо този стратегически ресор - енергетика, тъй като страната ни е успяла да се освободи от енергийната зависимост от Русия в областта на газа, нефта и ядреното гориво. Попов притежава експертиза и в сфери като климат, околна среда и образование, пише още в мотивите на ПП ДБ.

Изпълнителното бюро на БСП взе решение да издигне двама кандидати за еврокомисар на България - мъж и жена. Бяха номинирани Драгомир Стойнев и ако България получи ресор енергетика - Цветелина Пенкова.

Социалистите настояват българските номинации да бъдат обсъдени на извънредно заседание на Народното събрание.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна