Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Димитров: Астронавтите на частния "Поларис дон" ще преминат през радиационния щит "Ван Алън"

| Интервю
Тихомир Димитров в контролната зала на мисиите „Аполо“ в космическия център Джонсън, Хюстън, Тексас, САЩ.
Снимка: личен архив

Уникалното на мисията "Поларис дон" е, че ще изпрати хора в орбита около Земята и че най-близката точка до Земята, в тази елипса, по която ще се върти космическият кораб, е около 200 - 300 км, а най-далечната - около 1400 км, което е уникалното, коментира Тихомир Димитров в интервю пред БНР.

"Хора не са се отдалечавали на толкова голямо разстояние от мисиите "Аполо", а Земята е на 384 000 км от Луната", каза Димитров, експерт по космически науки.

Заради неблагоприятното време бе отложено изстрелването на частния космическия кораб "Поларис дон", Изгрева на полярната звезда, от Космическия център Кенеди във Флорида, но така или иначе ще я изстрелят, уверен е той.

 И допълни, че тази мисия е серия от 3 мисии, като първата е планирана да е с продължителност 5 денонощия.

"Мисията е организирана от компанията "Спейс Екс" на Илон Мъск и ще използват капсулата "Дракон" за транспортиране на хора от Земята към Космоса и обратно. Космическият кораб "Дракон", разработен от "Спейс", има повече 14 частни косми полета, тя побира 4 човека по 14, това са 56 души, летели в Комоса само с тази капсула. В човешката история всички хора, летели в Космоса, са малко над 650 души от общо 8 млрд. на Земята", каза Димитров.

Той обясни, че астронавтите ще преминат през радиационния щит на "Ван Алън":

"Това са едни кръгообразни щитове около Земята, които се образуват от високоенергийни частици, натрупани от слънчева и космическата радиация и те ще бъдат изложени на по-високи нива на радиация. Не е нещо за първи път, ще преминат бързо и ще имат дозиметри, които ще изчисляват нивата на радиация, които ще поемат."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна