Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицотакис: Мит е, че Гърция вече е по-зле като доходи дори и от България

Кириакос Мицотакис
Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че е мит разпространяваната през последните дни от медии и анализатори в Гърция информация, че страната вече е по-зле като доходи дори и от България. На днешното заседание на гръцкото правителство Мицотакис направи и сравнение на минималната работна заплата в България и Гърция. 

На заседанието на Министерския съвет в Атина гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че основната цел на правителството, както и най-добър отговор на скъпотията, е постоянното увеличаване на доходите на гърците. Мицотакис добави, че това и продължава да прави правителството и допълни, че ще има възможност да каже повече за всичко това на речта си за откриването на Панаира в Солун на 7 септември, когато гръцките премиери очертават икономическите и финансови параметри на управлението си.  

"За да можем, разбира се, за да отговорим на някои от митовете, които се разпространяват и които представят Гърция като по-лоша от България". 

"Напомням ви, че България е с минимална работна заплата от 477 евро, докато в Гърция тя е 830 евро. Гърция, която е на второ място по ръст на БВП на глава от населението и страна, в която индексът на потреблението, който може би е най-показателен, защото включва всички разходи на домакинствата, непрекъснато се подобрява".

Поводът за коментара на гръцкия премиер Мицотакис бяха публикации в гръцката преса, получили широк отзвук в социалните мрежи, които бяха озаглавени "Как гръцките работници станаха най-бедните в Европа, дори в сравнение с България?“.

Те се позоваваха на последното издание на гръцкия Център за планиране и икономически изследвания (KEPE), подписано от анализатора Власис МисОс, че Гърция вече се нарежда на последно място по отношение на средната заплата за начислен работен час, изчислена по обща покупателна способност, като гръцките работници са по-бедни от българите.

Гръцкото бизнес издание "Нафтемборики" коментира, че Гърция и досега е изоставала от държавите от бившия Източен блок по отношение на покупателната способност, но единственото "утешение" досега било, че България доскоро била с една стъпка под гърците, но това вече не било така.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна