Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ и КЗП със спешни проверки за т. нар. "енергиен прах"

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на потребителите.

Експерти на министерството вече са проверили места за онлайн продажба на този прах и ще предаде информацията на другите компетентни органи.

Сигнал в Министерството на здравеопазването за въпросния прах е постъпил на 26 август, след което са изискани становища от експерти от Националния съвет по наркотични вещества и Националния център по обществено здраве и анализи. 

Темата стана популярна, след като българска поп фолк певица публикува в социалните мрежи видеоклип, в който рекламира въпросния енергиен прах, вдишван през носа – по подобие на кокаина.

Сигнали по повод клипа с така наречния енергиен прах са получени и в Съвета за електронни медии. Той обаче няма правомощия да регулира съдържание в социалните мрежи, обясни временно изпълняващата длъжността председател на СЕМ Габриела Наплатанова. Тя каза, че в други страни от ЕС има механизми за наблюдение върху това, което публикуват в мрежата така наречените влогъри или инфлуенсъри:

"Има и регулация, има и стриктни правила, които те спазват, на базата на техния приход, който получават от реклами, които правят онлайн, на базата на тяхната аудитория колко е голяма като праг, и на базата на това какъв е характерът на съдържанието, което те създават, тъй като има някои опасни практики, свързани с безопасността, сигурността, здравето, включително и хранителните навици" - каза временно изпълняващата длъжността председател на СЕМ Габриела Наплатанова.

Същевременно Софийската районна прокуратура се самосезира по повод публикувания от българска певица видеоклип, в който тя рекламира енергиен продукт на прах. Проверката е възложена на Националната полиция, като ще проверява дали има извършено престъпление срещу здравето.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна