Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В четири села от община Троян е въведен воден режим

Снимка: Пламен Христов

В четири села от община Троян от днес е въведен воден режим заради намалелия дебит на местните водоизточници.

От водоснабдителното дружество и Общината обаче започват и масови проверки в тези села относно забраната за поливане, тъй като потреблението там се е увеличило два и повече пъти през летните месеци.

На среща между общинското ръководство, управителя на ВиК дружеството "Стенето" и кметовете на засегнатите села, инициирана от заместник председателя на Общинския съвет в Троян Младен Богдански, е взето решение за въвеждане на режим на водата в Белиш, Балабанско, Горно Трапе и Терзийско. Богдански поясни защо:

"Потреблението се е увеличило два пъти, на места два пъти и половина спрямо предходните месеци. Това се дължи най-вече на поливането на тревни площи и зеленчукови градини от страна на гражданите, което доведе до вземането на тези мерки да въведем воден режим, защото каптажите са под половината празни".

Започват и масови проверки на представители на Общината и ВиК дружеството:

"Които ще посетят всеки един, употребил вода над нормалното за месечното си ползване. Засега санкции не предвиждаме. Предвиждаме първо да бъдат предупредени тези  хора и вече в последствие ще преминем може би и към санкции".

Богдански допълни, че засега проблем с водоснабдяването на общинския център няма, но има и вероятност и други села в региона да преминат на воден режим.



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна