Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът се срещна с парламентарна делегация от Северен Рейн-Вестфалия

Снимка: Пресцентър на президента

Сигурността на европейските граждани трябва да бъде приоритет за политиците и институциите в Европейския съюз. Това е заявила вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с делегация на местния парламент на германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е на посещение у нас. Йотова е подчертала доброто сътрудничество между България и Германия.

Призивът идва дни след инцидента в същата провинция, при който млад мъж от сирийски произход нападна с нож празнуващи хора в град Солинген, като уби трима и рани друг осем.

Над 100 хиляди българи живеят в Северен Рейн-Вестфалия. Тя е най-големият външнотърговски партньор и водещ инвеститор от германска страна у нас сред 16-те федерални провинции. 

На срещата вицепрезидентът е поставила въпроса за членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, благодарила е на Германия за подкрепата по темата и е настояла за пълноправното приемане на страната ни, което ще направи съюза още по-сигурен.

Като външна граница на ЕС България очаква подкрепата на европейските институции и на държавите членки за укрепване на капацитета за справяне с нелегалната миграция, е подчертала още Йотова.

По отношение на конфликта в Украйна вицепрезидентът е заявила, че Европа трябва да има лидерска роля при разрешаването му в преговорите за мир и възстановяването на Украйна. Според нея належаща е необходимостта ЕС да има собствена отбранителна политика в партньорство с НАТО.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна