Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването срещу Павел Дуров продължава

Павел Дуров
Снимка: БТА

Руският милиардер Павел Дуров, собственик на "Телеграм", е поставен под съдебно наблюдение срещу гаранция от 5 млн. евро от съда в Париж. Той прекара четири денонощия в ареста, след като беше задържан на летище "Бурже" миналата събота.

Разследването срещу Павел Дуров продължава. Парижкият съд прекрати близо 90-часовия му арест и го остави под съдебно наблюдение. Собственикът на "Телеграм" трябва да внесе гаранция от 5 милиона евро, да се явява два пъти седмично в полицията и му е забранено да напуска територията на Франция.

Наложената мярка означава, че съдия следователят по делото е намерил достатъчно улики, за да продължи разследването. 

Към милиардера са отправени 12 обвинения, свързани с недостатъчно модериране на платформата "Телеграм" и липса на съдействие на властите по криминалното съдържание, циркулиращо в нея: детска порнография, незаконни транзакции и пране на пари, апология на тероризма, трафик на наркотици и други. Максималната присъда по тези обвинения е 10 години лишаване от свобода и глоба от 500 000 евро.

Адвокатът на Дуров Давид-Оливие Камински, заяви пред медиите в съда, че обвиненията са несъстоятелни.

"Пълен абсурд е да се мисли, че отговарящият за една социална мрежа може да бъде замесен в престъпни деяния, които не го засягат нито пряко, нито косвено", коментира той.

Според източници на АФП при задържането си в събота Дуров е пожелал да разговаря по телефона с френския милиардер Ксавие Нел.

През 2021 г. Павел Дуров е получил френско гражданство по ускорена процедура. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна